Szakrális gyógynövények – szeptember

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a természet gyógyító ereje és a gyógynövények iránt. A történelem kezdetén az ember a természet működésével összhangban alakította ki életritmusát. A természeti folyamatok belső út mintájául szolgáltak. A természet ritmusát követve az ember hitte és tapasztalta, hogy egészségesen, lényének megfelelően él. A gyógynövényekben felfedezzük a természetben rejlő gyógyító erőket, vagyis jótékonyan hatnak testünkre és lelkünkre. A természet bölcsességét összekötötték szakrális ünnepekkel is.  Ez a sorozat ebből a szemszögből mutat be hónapról-hónapra néhány gyógynövényt.

SZEPTEMBER

A szeptemberi Mária-ünnepekhez (szeptember 8. Mária születése, szeptember 15. Hétfájdalmú Szűz ünnepe/Szűz Mária szenvedésének napja) kapcsolódó gyógynövények: a fehér fűz, a bodza, az üröm, a szurokfű (oregánó, vadmajoránna), és a citromfű.
Ezekben a növényekben korábban az ősanyaságot tisztelték.

Fehér üröm

A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök is ismerték és gyógyításra használták. A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixíreket készítettek belőle.
Az üröm az átmenetek növénye. Emlékeztet minket ősi erőnkre, vadságunkra. Melegítő, görcsoldó, nyugtató hatású, segíti a menstruációt, az izzadást, javítja a vérkeringést. Keserűanyag tartalma révén elősegíti az emésztést, élénkíti az anyagcserét.

Bodza

Élet és halál fájának számított a germánoknál. Az átmenetek fája, amikor egy életszakasz véget, és egy új kezdődik.
A bodza kérge tisztítja a vért, gyökerei pedig oldják a meszesedést, az erekben kialakult visszértágulatokat. A friss levelek új erőre keltik testünket a tavaszi fáradtság idején. A virágok izzasztó és tisztító hatásúak. A bogyók gyomornyálkahártya-gyulladás esetén segítenek, valamint tisztítják a bőrt. Erősítik az immunrendszert. Kísérő terápiaként főzetét rák kezelésénél használják.

Fehér fűz

A fűz hajlékony, hajlítható, rugalmas tulajdonságú.
A fiatal, hajlékony ágak kérge gyógyhatású. Legfontosabb hatóanyaga a szalicin, amely a májban szalicinsavaká válik, gyulladásgátló. Enyhíti a fejfájást, leviszi a lázat.

Szurokfű (oregánó, vadmajoránna)

Befelé fordít, lelkierőnkhöz visz közelebb. Energiát, életerőt ad. Szent Hildegárd (11-12. században élt apátnő) „az agyban előforduló zavarok” ellen alkalmazta.
Az európai ókori kultúrában fejfájás, idegfájdalmak elleni szerként alkalmazták.
Segít a menstruációs panaszokon, alhasi görcsök, máj gyengeség, depresszió, idegesség, migrén esetén. A gyomor és bélrendszer kezelésére is használják.

Citromfű

Lágy, kiegyensúlyozott az aromája.
Párizsban a karmelita szerzetesek kivonatot készítettek belőle, melyet gondolkodás serkentő, idegesség és szívnyugtató hatása miatt fogyasztottak.
Alvászavar szív- és érrendszeri betegségek, idegi eredetű panaszok esetén alkalmazzák.

A gyógynövények fogyasztásáról, pontos adagolásáról mindenki körültekintően tájékozódjon!

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.