Szakrális gyógynövények – április

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a természet gyógyító ereje és a gyógynövények iránt. A történelem kezdetén az ember a természet működésével összhangban alakította ki életritmusát. A természeti folyamatok belső út mintájául szolgáltak. A természet ritmusát követve az ember hitte és tapasztalta, hogy egészségesen, lényének megfelelően él. A gyógynövényekben felfedezzük a természetben rejlő gyógyító erőket, vagyis jótékonyan hatnak testünkre és lelkünkre. A természet bölcsességét összekötötték szakrális ünnepekkel is.  Ez a sorozat ebből a szemszögből mutat be hónapról-hónapra néhány gyógynövényt.

ÁPRILIS

Megindult a lombfakadás, és ahogyan nagyanyám emlegette: fújnak a böjti szelek. Reggel még hűvös az idő, de napközben felmelegszik.

Az idei Húsvét elég későre, április végére esik. A Húsvét a Hold fázisához kötődő ünnep. Erről a kapcsolatról így ír Molnár V. József:

„Március 21-én, Szent Benedek ünnepén a Nap erőre kap, diadalútját kezdi el. A tavaszi napéjegyenlőség ideje ez, amikor is egyforma hosszúak a nappalok és az éjszakák. A földek méhében születésre feszül már minden csíramagzat, s a rügyek is, pattanni készülődnek, de még várniuk kell, amíg a Nap égi társa, a Hold is megtelik, erőre kap a fönti bába is, aki világra segíti a Naptól fogant életet. S Húsvét hajnalon majd, amikor halottaiból támad fel az Úr, legyőzve a pusztulást, szinte varázsütésre megújul a határ, a kert, az erdő.”

A Húsvét elénk tárja, hogy a halálban nem semmisülünk meg, hanem új élet vár ránk, ráébredünk a valóságra, meglátjuk a feltámadás titkát a természetben és a saját szívünkben is.

A Húsvéthoz köthető szokás, hogy kutakat, forrásokat keresnek fel az emberek, és megmossák szemüket, hogy tisztábban lássanak.

Gyógynövények és szimbolikus növények

Kankalin

A Húsvét virága a kankalin, más néven kulcsvirág. A legenda szerint egy nap az ördög bekopogtatott a Mennyország kapuján. Szent Péter, aki őrzi a mennyország kulcsát, ettől úgy megijedt, hogy leejtette a kulcscsomót. A kulcsok a földre hullottak és kulcsvirággá (kankalin) változtak.

A kankalin virágzata valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet.

Az orvosi, vagy tavaszi kankalint régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat. A kulcsvirág a valóság ajtaját nyitja ki, illetve a szívek ajtaját, hogy bebizonyítsa a szeretet erejét.

Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt.

A kankalin más néven gutaütésfű és köszvényfű is egyben. Dr. Zelenyák János 1908-as könyvében írja, hogy a “gutaütött” (agyvérzést, stroke-ot elszenvedett) embereknek kankalinból készült fürdőt javasolt, de a kankalin teája kiváló köszvényellenes szer is.

A fitoterápia ma is alkalmazza bedörzsölő szerként, vagy ülőfürdő formájában. mert csökkenti a reumatikus fájdalmakat.

Mivel a növény szaponint tartalmaz, így gyökérzetének kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben is megtalálható.

Felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre alkalmazható a kakukkfűvel együtt.

Álmatlanság ellenes hatással is rendelkezik.

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.