Köpölyözés

A köpölyözés során vákumos harangszerű eszközt (köpölyt) helyezünk a kezelendő felületre. A köpöly nemcsak mozgásszervi panaszok esetén, hanem más betegségeknél is hatékony.

A köpöly anyaga lehet bambusz, üveg, műanyag, gumi, szilikon. Működése során magába szívja az alatta lévő bőrt, és a felszíni izomzat részeit.

Többet is felhelyezhetünk, arra ügyeljünk, hogy kerüljük ki közvetlenül a gerincet!

Van, amikor nem egy helyen hagyjuk, hanem mozgatjuk, ez intenzívebb hatást vált ki (csúsztatott köpöly). Természetesen előtte a bőrre olyan anyagot viszünk fel (általában olaj), mely ezt a csúszó mozgást lehetővé teszi. A gyógynövényes olajok kifejezetten alkalmasak erre a célra.

A köpölyözés történetét tanulmányozva megtudjuk, hogy a köpölyözés alkalmazásáról szóló legkorábbi feljegyzések a 3-4. századból valók. Ennél az ősi módszernél még köpölycsésze helyett szarvat használtak a bőrfelület stimulálására. Később pedig bambuszból vagy agyagból készített poharakat használtak.

Már ezek a feljegyzések is említést tesznek a köpöly fejfájás kezelésére történő alkalmazásáról (a szél-hideg típusú fejfájás esetén), valamint a szédülés, hasi fájdalom stb. megszüntetésére.

A 20. században az üvegpoharak megjelenésével már ezekből készült a köpöly. Az üvegpohár tartósabbnak bizonyult az agyagnál és bambusznál. Valamint az üvegen keresztül lehet látni a bőrt, s ezáltal a szervezet reagálását a kezelésre.

A köpölyözést leginkább fájdalom enyhítésére, emésztési rendellenességekre, tüdő betegségeire (krónikus köhögés, asztma) és bénulás kezelésére használják, de alkalmazható más rendellenességekre is.

A testnek a köpölyözéshez alkalmasabb területei azok, ahol több hús van. A köpölyözés tilos a bőr gyulladt területein, magas lázas betegeknél, vérzékenységnél, cukorbetegségnél valamint várandósság idején a hasi részen, illetve a hát alsó részein.

A Fejfájás kezelésénél alkalmazott technikák egyik a Köpölyözés.

Kapcsolódó cikk: Fejfájás/migrén kezelése

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.