Szakrális gyógynövények – november

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a természet gyógyító ereje és a gyógynövények iránt. A történelem kezdetén az ember a természet működésével összhangban alakította ki életritmusát. A természeti folyamatok belső út mintájául szolgáltak. A természet ritmusát követve az ember hitte és tapasztalta, hogy egészségesen, lényének megfelelően él. A gyógynövényekben felfedezzük a természetben rejlő gyógyító erőket, vagyis jótékonyan hatnak testünkre és lelkünkre. A természet bölcsességét összekötötték szakrális ünnepekkel is.  Ez a sorozat ebből a szemszögből mutat be hónapról-hónapra néhány gyógynövényt.

NOVEMBER

„Az elhunyt ősök felé, az alvilágba megnyílik a kapu, az átjáró…”
Mindenszentek ünnepe, november 1-jén, a szentek múlhatatlan világát állítja szembe az elmúló természettel. A keresztény ember hite szerint a halálban Isten szeretetével találkoznak. Aki hagyja magát megváltoztatni e szeretet által, megszentelődik. November 2-án megemlékezünk minden elhunytról.
A kelták több mítoszt ismertek a túlvilági utazásról. Nem féltek a haláltól. Számukra a halál csupán átmenet ebből a világból egy boldog országba.
A Mindenszentek ünnepe fontos fordulópont a természetben.
Most már nem gyűjtünk több növényt. Ami a földben van, az már ott is marad. Nem is ültetünk ilyenkor már semmit. Ebben a sötét időszakban az emberek kifüstölték házaikat. Így akartak megszabadulni a rossz energiáktól és a betegségektől. A középkorban nagy borókatüzeket tartottak.

Boróka

Kedvelt füstölőnövény.
Ellenállóvá tesz, megtart a valóságban, gyökereivel segít szilárd talajra találnunk, megerősít minket. Egészségünk őre. A kelták szent faként, védő- és életfaként tisztelték. A borókagyanta fertőtlenítő tulajdonságú.  Betegágyaknál is használták, fertőtlenítő hatása miatt, valamint oldja a tüdőben lévő váladékot, segít reumás fájdalmak esetén.

Fenyőgyanta

Szintén kedvelt eszköze a füstölésnek.  A fenyőgyanta gőze erősíti a tüdőt, antiszeptikus, serkenti a vérkeringést.

Orvosi zsálya

Kedvelt füstölő- és gyógynövény is.

A zsálya szó jelentése salvia=üdvözültnek lenni szentnek lenni.
Támogat, segít vágynak megvalósulásában, segít megszabadulni a régi dolgoktól.
Betegágyaknál használták, valamint az indiánok a gyógyítási szertartásaik előtt alkalmazták. Felfrissíti a szellemet és segíti az emlékezést. Füstje képes megszüntetni a negatív energiamezőket és antiszeptikus hatású.

Rozmaring

Füstölőnövény. Az egyiptomiak, görögök és rómaiak a lakóhelyiségek és az istálló kifüstölésére használták. A rozmaring melegség- és védettség érzést biztosít. Erősít az akaratot és segít világosan gondolkozni.
Novemberben van Szent Katalin napja is.
Katalin a bölcsességet testesíti meg.
Ünnepéhez a levendulát kötik. A levendula segíti az alvást, nyugtatja az idegeket.

Vasfű

A vasfű az ősi növények közé tartozik. Kelta eredetű, druida fűnek is nevezik.
A növényt azért alkalmazták, hogy emlékezzenek álmaikra. A vasfű megmutatja az utat a lélek tudatalatti területeihez, emlékeztet belső erőnkre.
A vasfű főzete tisztítja a vesét, a májat és a lépet. Segít migrén, idegfájdalmak, álmatlanság esetében.
Azt tartják, hogy a vasfüvet tesz a cipőjébe, az hosszan gyalogolhat anélkül, hogy elfáradna.
A gyógynövények fogyasztásáról, pontos adagolásáról mindenki körültekintően tájékozódjon!

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.