Szakrális gyógynövények – július

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a természet gyógyító ereje és a gyógynövények iránt. A történelem kezdetén az ember a természet működésével összhangban alakította ki életritmusát. A természeti folyamatok belső út mintájául szolgáltak. A természet ritmusát követve az ember hitte és tapasztalta, hogy egészségesen, lényének megfelelően él. A gyógynövényekben felfedezzük a természetben rejlő gyógyító erőket, vagyis jótékonyan hatnak testünkre és lelkünkre. A természet bölcsességét összekötötték szakrális ünnepekkel is.  Ez a sorozat ebből a szemszögből mutat be hónapról-hónapra néhány gyógynövényt.

Július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján Szeged környékén búzát, fodormentát is szenteltek a templomban. Az aratást sok helyen az asszonyok kezdték meg rituálisan, az első kévéből a legszebb szálakat összekötve hazavitték és felakasztva őrizték. Sarlós Boldogasszony ünnepén emlékezünk meg arról, midőn Szűz Mária (méhében Jézussal) meglátogatta Erzsébetet, aki szintén gyermeket (Keresztelő Jánost) várt. Az ünnep liturgikus neve ezért: „Szűz Mária látogatása Erzsébetnél”.

Július hónap növényei: menta, bíbor kasvirág, rózsa.

Menta

A mentának több fajtája ismert: fodormenta, borsmenta, macskamenta, almamenta. A menta hűtő hatású gyógynövény, a kínai gyógyászat lázas betegségek esetére mentateát javasol. A nyári melegben citrommal kiegészítve mentás limonádé készülhet.

Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág Észak-Amerikából származik, az indiánok gyógynövénye volt. Természetes immunerősítő anyagokat tartalmaz. Viszont ezek vízben nem oldódnak, ezért alkoholos kivonatát, tinktúráját használják.

Rózsa

Az odaadás, a szépség és a szeretet jele. Ahogy a szeretet, úgy a rózsa is csak annak tárja fel a titkát, aki tiszta szívvel közeledik hozzá.

A népi gyógyászatban a rózsa a szív és az idegek erősítője. Enyhíti a menstruációs panaszokat és a fejfájást.

A rózsa a nőiesség megtestesítője, a virágok és az illatok királynője. 

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.