Nyári egészségmegőrzés a Hagyományos Kínai Gyógyászat szemszögéből

“A virág nem versenyzik a mellette lévő virágokkal. Egyszerűen csak virágzik.”

(Zen Shin)

A kínai öt elem tan szerint a nyár a Tűz elem időszaka, melyhez a hőség, forróság, a szervek közül pedig a szív és a vékonybél tartozik.

Ahhoz, hogy a szervezetünkben fennmaradjon az egyensúly, a Tűz elem megfelelő jelenlétére, valamint erős, egészséges szívre és vékonybélre van szükségünk. 
Viszont itt is fontos a mértékletesség, mert a túl nagy hőség, a túlzásba vitt napozás árt a szívnek!

Nyáron is fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, mely álljon napi 2-3 liter tiszta vízből, valamint frissen préselt zöldség-és gyümölcslevekből, gyógyteából.

A hagyományos kínai orvoslás nem javasolja a hűtött, különösen nem a jégbe hűtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztását. Azon túl, hogy hizlalnak, ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztőrendszert.

Nyáron is helytálló az a módszer, mely szerint felforralt, majd ihatóra hűtött vízzel indítjuk a napot.

Nyár – szív és vékonybél

A Szív a kínai orvoslásban is uralkodó szerepet tölt be, ő a kormányzó, irányítja az összes többi szervet, meghatározza az egész szervezet állapotát és erőnlétét. Nemcsak a véráramlást szabályozza, hanem a Lélek (Sen) székhelye is.

Az ízek közül a keserű íz tartozik a Szív elemhez, a megfelelő mennyiségű kesernyés aromájú étel erősíti a szívet.

Ilyen növények a kesernyés zöld leveles saláták (cikória, endívia, gyermekláncfű), a spárga, a csalán, a petrezselyem, az alga. A Tűz elemhez tartozó szerveket, a szívet és a vékonybelet károsítja a túl sok állati eredetű zsiradék, a feldolgozott húsfélék, a túl sok fűszer használata, valamint a túlzásba vitt feketekávé fogyasztása.
Nyáron érdemes több hűtő hatású, könnyű ételt fogyasztani. Ide tartoznak a lédús idénygyümölcsök és zöldségek (nyersen, vagy lének kipréselve, illetve salátaként). A hideg évszakhoz képest fogyasszunk kevesebb szénhidrátot.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett fogyasszunk könnyen emészthető leveseket. Mindig használjunk friss alapanyagokat és tegyünk levesünkhöz gyömbért, újhagymát, fokhagymát. Ha újra melegítjük ételeinket, javasolt azokat a megszokottnál hosszabb ideig forralni a fertőzések elkerülése érdekében.

Nyári betegségek – hasmars és megfázás

A hagyományos kínai orvoslás szerint nagyon könnyen megfázhatunk, ha éjszakára is bekapcsolt állapotban tartjuk a légkondicionálót, illetve ha huzatban alszunk.

A másik tipikus nyári betegség az emésztőrendszeri panaszok. Nyáron a sok nyers vagy állott ételtől könnyen kaphatunk hasmenést, melynek kezelésére kiváló a gyömbér!

Gyömbéres mézes tea

Reggel tegyünk 3-5 szelet gyömbért fél liter forró vízbe, és forraljuk együtt 2-3 percig. A tea 40 fokra lehűlése után ízlésünk szerint kb. 2 teáskanál mézzel ízesíthetjük a teát. Délben adjunk a teához még 2 szelet gyömbért és ismét kevés mézet, majd igyuk tovább.

Arra figyeljünk oda, hogy a mézet mindenképpen a lehűlése után tegyük a teába, nehogy a forró folyadékban elvesszenek a tápanyagok!

Emésztőrendszeri betegségek kezelési módjai:

A hagyományos kínai orvoslás a gyógynövényeken túl akupunktúrával, moxaterápiával, köpölyözéssel gyógyítja az akut gyomor- és bélgyulladást.

Ezeknek a gyógymódoknak az előnye az, hogy a gyomor és belek működésének helyreállítása mellett erősítik a lépet, elszállítják a felesleges nedvességet.

Az akut gyomor- és bélgyulladás tünetei a hányás, hányinger és hasmenés. Ha tartósan hányást vagy hasmenést tapasztalunk, a belső szerveink akár ki is száradhatnak.

Tanácsok:

  • Ebben az időszakban pihenjünk többet.
  • Tartsuk melegen a hasat és hátat alvás közben.
  • Mellőzzük a zsíros ételeket, csak könnyű táplálékokat fogyasszunk. Ajánlott leves étkeket enni, naponta többször, viszont egyszerre mindig keveset. Tanácsos kerülni a hideg és irritáló ételeket!
  • Ajánlott több folyadékot bevinni. Hányás és hasmenés során sok vizet, vitamint és nyomelemet veszít a szervezetünk, amiket időben pótolnunk kell. Tanácsos több vizet fogyasztani. Azonban ne igyunk meg nagy mennyiségű vizet közvetlenül hányás után, mert ez csak még jobban irritálja a gyomrot és beleket.

Természetgyógyászat

A fentiekkel párhuzamba állítom Dr. Zelenyák János, lekéri pap megfigyeléseit, aki az 1920-as években lelkészi hivatása mellett gyógynövényekkel és természetes gyógymódokkal is foglalkozott. „A természetes gyógymód” című könyvében így ír a nyár és az egészség kapcsolatáról: „A nyárnak terhére írom a hőkiütést, a lázat, a napszúrást, a különféle kiütéseket, a lábizzadástól eredő bajokat, a krónikus ideg betegségeket.”

Nap, víz, levegő: áldás, de csak azoknak, akik okosan tudnak élni vele!

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.