Tavaszi életmód és egészségmegőrzés a Hagyományos Kínai Gyógyászat szemszögéből

„Az egész évedet tervezd meg tavasszal, az egész napodat tervezd meg hajnalban”

Ha megsértjük szervezetünk tavasszal kibontakozó energiáit, az olyan, mint amikor a szél leveri a fáról a virágokat, így ősszel már nem lesz belőlük termés. Tehát óvnunk kell azokat.

Megérkezett a tavasz, virágzik a természet, egyre melegebb az idő, hosszabbodnak a nappalok, rövidülnek az éjszakák.

Tavaszi fáradtság

Ha tavasz, akkor sok embernek a tavaszi fáradtság és a télen felszedett kilók ugranak be elsőre.

A tavaszi fáradtság magyarázata, hogy a fokozódó meleg hatására a hajszálerek kitágulnak, ezért megnövekszik a véráramlás. Az agyban lévő vér mennyisége viszonylagosan lecsökken, az agy oxigénhiányban szenved, amelyek következménye az álmosság és a fáradtság. Ezek az úgynevezett „tavaszi fáradtság” tünetei.

Alvászavar

További tünet lehet az éjszakai alvászavar. Az éjszakai felszínes alvás, a sok és zavaros álom, a többszöri felébredés (vagyis alvászavar) miatt memória- és koncentrációzavar, fáradtság, depresszió léphet fel, mely rontja a teljesítményt, és megnövelheti a figyelmetlenséget, és a balesetek bekövetkeztének valószínűségét.

A megoldás abban rejlik, hogy időben feküdjünk le. Legkésőbb éjfél előtt két órával már aludjunk, mivel ilyenkor tud a máj és az epe regenerálódni. A szív táplálása a nyugodt alvás miatt is fontos. Lefekvés előtt javasolt a szív energiáját tápláló élelmiszereket fogyasztani, pl. mézzel összekevert rizskása, vagy köleskása.

A légzésnek is fontos szerepe van a nyugodt alvás szempontjából. A jógából már ismert, ún. hasi légzés 5-7-szeri ismétlése után szinte azonnal elalszunk. Aki nem ismeri, jöjjön el jóga órára megtanulni!

Szintén a nyugodt alvást szolgálja, ha lefekvés előtt meditációs gyakorlatokat végzünk, sétálunk egyet a friss levegőn, nyugtató zenét hallgatunk. Lefekvés előtt kerüljük az intenzív testmozgást, valamint a felzaklató beszélgetéseket.

A lefekvés előtti lábáztatás a veséket erősíti, ami az egész szervezet energiájának alapja.

Máj és epe

A kínai orvoslás úgy tartja, hogy a tavasszal a májunkat kell erősíteni.

A téli időszak legyengíti a májat, így annak erősítésére tavaszi zöldeket (pl. pitypanglevél, friss csalán, vízitorma) vagy kisezerjófű tea, illetve máriatövist tartalmazó készítmény szedését javasolja. Ezek elősegítik a megfelelő májfunkció fenntartását, és a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. A téli időszak okozta májpangást segítenek „feloldani”, ezzel elősegítik a májban pangó qi útját.

Külső ártók: a szél

Tavasszal védjük magunkat a széltől!

Ha tavasszal száraz, nagy szél van, és a hőmérséklet nagy mértékben ingadozik, akkor könnyen leszünk influenzásak, náthásak.

A „Sárga császár belső könyve” lejegyzi: „a szél minden betegség kezdete”. A szél a külső tényezők által kiváltott betegségek fő oka és bár tavasszal az idő melegebbre fordul, de az évszakváltás mindig labilis időszak a szervezet számára. A tavasz a megfázásos és légzőszervi betegség kialakulásának „szezonja”, gyakori betegség az arcüreggyulladás, arcbénulás, ezeket mind a hideg szél okozza. A szél elkerülésének legfontosabb eleme, hogy melegen öltözzünk.

Tavasszal célszerű lassabban „levetkőzni”, mint ősszel felöltözni. Ha tavasszal vékonyabban öltözködünk, az gyengíti az immunrendszert és könnyebben megbetegszünk.

Tavaszi érzelmek

A tavaszi lelki egészségmegőrzés egyik legfontosabb pontja, a „haragtól és dühkitörésektől való tartózkodás”, azaz őrizzük meg a vidámságunkat.

Mivel tavasszal a máj meridián a legaktívabb meridián és a düh sérti a májat. A tavasz az idegi megbetegedések, bőrbetegségek, allergia, májgyulladás „szezonja”, ezek mind a rossz hangulat, depresszió, dühkitörések okozta betegségek.

A kínai orvoslás szerint az ok, amiért az allergia és a bőrbetegségek nehezen gyógyíthatóak pontosan az, hogy mindkét betegség kiváltó oka hangulati tényező.

A düh és idegesség eredménye a máj meridián pangó qi-je, mely gyakran okoz fejfájást és szédülést.

Étkezés 

Tavasszal együnk többet a következő élelmiszerekből: hagyma, gyömbér, torma.

Együnk könnyed ételeket: zöldségeket, a zöldségekhez képest kevesebb gyümölcsöt, és gabonákat (pl.árpa, barna rizs). A zöld leveles növények szezonja is most van: tyúkhúr, pitypanglevél, friss csalán, vízitorma.

Kerüljük a túl nehéz ételeket, főleg a túl csípőset, a zsíros, túl édes, nehezen emészthető és sült ételeket.

Folyadék

Tavasszal gyakran kell folyadékot inni, és nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. Szomjúságérzet esetén ugyanis már nagyon igényli a szervezet a vizet. A vizen kívül fogyaszthatunk kúraszerűen galagonya-, gyermekláncfű, aranyvesszőteát préselt zöldségleveket, vagy kisebb mértékben gyümölcslevet. A folyadékhiány több betegséget okoz, például ágyéki porckorongsérvet, ízületi betegségeket stb.

Testmozgás

Tavasszal lehetőség nyílik a szabadban valósportolásra, testmozgásra. Szellőztessünk gyakran a lakásban. A szervezetünk ételeken és friss levegőn keresztül kapja az energiát.

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.