Szakrális gyógynövények – május

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a természet gyógyító ereje és a gyógynövények iránt. A történelem kezdetén az ember a természet működésével összhangban alakította ki életritmusát. A természeti folyamatok belső út mintájául szolgáltak. A természet ritmusát követve az ember hitte és tapasztalta, hogy egészségesen, lényének megfelelően él. A gyógynövényekben felfedezzük a természetben rejlő gyógyító erőket, vagyis jótékonyan hatnak testünkre és lelkünkre. A természet bölcsességét összekötötték szakrális ünnepekkel is.  Ez a sorozat ebből a szemszögből mutat be hónapról-hónapra néhány gyógynövényt.

Május hónapot Máriának szentelik. Május hónap szépsége Mária szépségét fejezi ki. Ez a szépség a teremtés szépségét tükrözi. Máriában felismerjük, hogy mindannyiunkban van szépség. Aki azonos önmagával, arról a valódi szépség sugárzik.

MÁJUS


Május hónap a szeretet hónapja. A keltáknál a nyár kezdetét jelölte. Falusi népszokás volt a májusfa állítása, ami az ég és a föld közötti kapcsolatot jelenítette meg.

Macskagyökér

Rendkívül erős gyökérzettel bír. Erős fűszeres illatot áraszt. A növény mágikusan vonzza a macskákat. A macskagyökér Paracelsus kedvenc növénye volt, szerinte minden bajt meggyógyít.

Repkény

Repkény

Varázslófűnek, boszorkányűző fűnek is nevezik.

A germánok repkénykoszorút akasztottak a házaikra, hogy az megóvja a villámcsapástól. A repkény az elengedés, megújulás virága. Nem egyedül nő, hanem mindig más növényekkel. A repkény tavaszi kúrákban, anyagcsere betegségekben, hólyagpanaszok esetén használatos. A máj és az epe gyógynövénye, segít azok tehermentesítésében.

Palástfű

Régóta alkalmazzák nőknél. Botanikai neve alchemilla, az alkimistákra vonatkozik. A középkorban, Paracelsus idejében a levelek közepén keletkező harmatcseppet gyűjtötték össze. A palástfű vérzéscsillapító hatású, enyhíti a hőhullámokat, gyulladásgátló.

Egy régi szokás szerint az emberek harmatvízzel mosakodtak. „Kelj fel korán, és menj végig a harmatos mezőn!” Lábukat, arcukat harmattal megmosva megtisztultak, megújultak.

PÜNKÖSD

Pünkösd a Szentlélek ünnepe, aki a Húsvét utáni ötvenedik napon lángnyelvek képében szállt le a tanítványokra. Az Ő erejéből a tanítványok új nyelven kezdtek el beszélni, amelyet mindenki megértett. Mi emberek vágyunk arra, hogy megtaláljuk másokkal a közös nyelvet. János evangéliuma így írja le a Szentlelket: A szél ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy. Így van vele mindenki, aki a Lélekből született.”

Galagonya

A középkorban galagonyasövénnyel vették körül a kolostorokat. A galagonya segít a kimerültségen, erősíti a szívet és a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, és nyugtatja az idegeket.

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.