Szakrális gyógynövények – október

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a természet gyógyító ereje és a gyógynövények iránt. A történelem kezdetén az ember a természet működésével összhangban alakította ki életritmusát. A természeti folyamatok belső út mintájául szolgáltak. A természet ritmusát követve az ember hitte és tapasztalta, hogy egészségesen, lényének megfelelően él. A gyógynövényekben felfedezzük a természetben rejlő gyógyító erőket, vagyis jótékonyan hatnak testünkre és lelkünkre. A természet bölcsességét összekötötték szakrális ünnepekkel is.  Ez a sorozat ebből a szemszögből mutat be hónapról-hónapra néhány gyógynövényt.

OKTÓBER

„Aki a szelet nézi, nem vet az, és a ki sűrű fellegre néz, nem arat.”

Az október már igazi őszi hónap. Ahogy növekszik a sötétség, húzódik vissza a növény és figyel jobban az ember is befelé magába.
„Minden dolognak, bizonyos ideje vagyon, a Bölcs mondása szerint. Azért a gyümölcs leszedésére is eggyik üdő alkalmatosabb a másiknál. A régiek ősszel, mikor a nap az éjtszakával egyenlő volt, örömesben szedték a gyümölcsöt. De nem elébb, hanem tizenötödik napja után a holdnak. .. Minek utána le-szedik a gyümölcsöt, nem kell mindjárt pincébe tenni, mert eleinten igen izzad, az után a rothadásra hajlandóbb. Hanem elsőben vagy a kertben rakásban hadgyák tiszta időben egynéhány nap, vagy valami szárazabb helyre, akár szellős kamrába, míg megtikkad…” (Lippay János jezsuita pap Posoni kert c. mű szerzője)
Tehát szeptember 23-án (Őszi napéjegyenlőség idején) szedték le a gyümölcsöt és a Telihold utáni minimum 15. nap után. Leszedés utána kicsit hagyták megszikkadni (megszáradni) és csak utána tették be a kamrába…
Még szeptemberi ünnep, de közel van októberhez, úgyhogy most ejtünk róla szót.

Mihály-nap

Szent Mihály arkangyal ünnepe. A középkorban a földművesek fizetésnapja volt.
Isten az angyalai által kommunikál az emberekkel. Mihály arkangyal egyik feladata egy város vagy egy ország védelme. Harcol a Gonosz ellen, és győzelemre segíti a Jót. Valamint lelkeket kísér a túlvilágra, a szent fénybe.
Ez az ünnep arra is emlékeztet, hogy életutunkon segítőkkel találkozunk, akik jelekkel segítenek, megvédenek a veszélyektől, vagy olyan valakit küldenek elénk, aki a legmegfelelőbb szavakat mondja az adott pillanatban.

Gyógynövények és szimbolikus növények

Angyalgyökér

Egy 10. századi bölcsesség szerint: “Az angyalgyökér legfőbb jó tulajdonsága, hogy kiűzi a szervezetből a mérgeket, és felmelegíti a testet.” Az Angyalgyökeret mellkasgyökérnek is nevezik, mivel erősíti a tüdőt. Az ember teljes immunrendszerét erősíti. Gyomorerősítő, vízhajtó, és izzasztó hatású, tisztítja a vért. Paracelsus fertőzések elleni szernek tartotta.
A növénynek a mágiában is megvan a maga fontos szerepe. Tisztító erejét szent helyek és lakóhelyiségek megtisztításához használták. Úgy tartották, hogy a gonosz szellemektől is megvéd. Az angyalgyökér Mihály arkangyal energiájához tartozik, aki kíméletlenül elbánik a sötét teremtményekkel.
Az angyalgyökér segít távol tartani a negatív energiákat, erősíti a szervezetet, meggyógyítja a lelket. Ezért gyakran alkalmazták olyan gyógyítások során, amelyek célja a beteg testének megerősítése és komor gondolatainak elűzése volt.

Nagy csalán

A Nagy csalán magjai Mihály-nap körül érnek be, miután felszívták magukba a nyári napsütés melegét. Régen az emberek ezeket a magokat só közé keverték, vagy kenyérbe sütötték, mivel úgy tartották, hogy tüzes erőt ad a téli hónapokra.
A csalán tisztító hatású. Tisztítja a vért, méregtelenít. Reuma, köszvény, allergiák és bőrbetegségek ellen hatásos. A vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A középkorban úgy tartották, hogy a csalán megvédi a házat és az udvart a villámcsapástól.
Mihály napkor egyes női szertartáscsoportokban zöld csalánlevest és piros paradicsomlevest főztek. A csalánleves zöldje a fényenergiát, az elevenséget, a gyógyító erőt képviseli, a piros pedig a tűz energiájára és a vasra utal. A csalán és a paradicsom hatóanyagai jó hatással vannak a vérképzésre. A két szín komplementere egymásnak és tükörképszerűen viselkednek.
Mindkét szín fénylő és erőteljes sugárzó erejével támogatja a másikat. A két levest nem keverték össze, mert fakó szürke színt adott volna, és éppen ez a lényeg veszett volna el.
A gyógynövények fogyasztásáról, pontos adagolásáról mindenki körültekintően tájékozódjon!
 
 
 

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.