Szent helyek, zarándoklatok

Szent helyek, energiapontok

Napjainkban megnőtt a népszerűsége a szent helyek látogatásának.
Vannak, akik vallási indíttatásból keresik fel ezeket, hogy megváltást, lelki menedéket kapjanak ott. Mások azért, hogy részesüljenek azok szépségéből és feltöltődjenek az ottani energiákból.
A Földnek nem minden pontja pozitív kisugárzású. Egyes helyeken fáradtak, rosszkedvűek, szétszórtak leszünk. Máshol pedig jól érezzük magunkat, feltöltődünk, sőt testi-lelki problémáinktól is megszabadulhatunk.
Nem mindegy tehát, hogy hol töltünk el huzamosabb időt.
Az élővilág is segít felismerni ezeket a jó kisugárzású természeti helyeket. Ott, ahol a növények jól érzik magukat, virulnak, egészségesek, ott az ember számára is jó hatású energia található.
Az állatok viselkedését is érdemes megfigyelni, ahova madarak fészkelnek, fiókákat költenek, vagy előszeretettel tartózkodnak az állatok, szebbek, különlegesebbek, az a hely az ember számára is egészséget közvetít.
A Földnek az ilyen jó kisugárzású, úgynevezett energiapontjaira ősidők óta gyógyító, vagy spirituális jelentőségű központokat építettek. Ezekre a kegyhelyekre, templomokba testileg-lelkileg gyógyulni is jártak az emberek, hiszen ezek az energiavonalak hatással vannak az élő szervezetre.

 Zarándoklatok lelki, szellemi hatásai

Tavasztól kezdve sokan indulnak útnak és zarándokolnak el ilyen szent helyekre. Hazánkban is található több ilyen zarándokhely, nem feltétlenül kell ezért külföldre indulni.
Keresztény zarándokhelyek vannak a Mátrában, a Pilisben, hindu templom található Nandafalván, vagy a Krisna-völgyben, illetve több buddhista sztupa is épült hazánkban (Zalaszántó, Tar).
Ezek az utak, zarándoklatok nemcsak fizikailag hatnak szervezetünkre, hanem a többórás gyaloglás során más változásokat is tapasztalhatunk.
Megoldást találhatunk például problémáinkra, más hozzáállással viszonyulunk a minket körülvevő világra, feltöltődünk. Tehát maga az út is jó hatással van ránk.
Aki viszont nem bír vagy tud gyalogolni, az az adott zarándokhelyen töltsön el hosszabb időt, lehetőleg elmélyülésben, csendben.
Lehetőségünk nyílik arra, hogy elmélyítsük hitünket, vagy egy transzcendentális létezőben, Istenben, vagy amiben hiszünk, pl. egy célban, amit szeretnénk megvalósítani.
Próbáljuk meg elengedni azokat a dolgokat, amik zavarnak, feszítenek. Érdemes felülvizsgálni érzelmi életünket, kapcsolatainkat. Melyek azok a dolgok, amik rombolnak, melyek építenek? Mit vigyünk tovább, és mit kell elengednünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan haladjunk tovább életünkben?
 A képen: a Csitári forrásnál épült kápolna
Története:
“Gyönyörű környezetben áll a Csitári kápolna. A legenda szerint a kápolna melletti forrás csodatévő vizétől már sokan meggyógyultak. A csitári búcsújáróhely történetét kutatók ráakadtak egy 1859-es feljegyzésre, melyben a község akkori plébánosa közölte a hírt, miszerint a Tsitárban, a malom közelében lévő forrásnál a Boldogságos Szűz Mária többször is megjelent, és csodálatos gyógyulások történtek. Hont községben 27 ilyen esetre emlékeznek. Jelenleg népszerű búcsújáróhely, messzi földről zarándokolnak ide a hívők.”
 

You May Also Like

Szakrális nőiség 2.

Szakrális nőiség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.