Jóga minden évszakban – ősz

Ősz, az átalakulás évszaka. Láthatjuk ezt körülöttünk a természetben: a levelek lehullanak, a levegő hűvössé válik, és eljön a betakarítás, a termések begyűjtésének ideje.
Fontos, hogy mi is együtt változzunk az évszakokkal – mint ahogyan a természet is teszi -, alkalmazkodjunk táplálkozásban, napi szokásokban és a jóga gyakorlatokban is.

Az ősz ayurvédikus megközelítése

Az ájurvéda szerint három fő dósa, vagyis energia létezik. Ahogy minden embernek van egy uralkodó dósá-ja, úgy minden évszakban is van egy domináns dósa.

A Váta dósa a legmeghatározóbb ősszel. A Váta szabályozza a mozgást a szervezetben, valamint aktiválja az idegrendszert és a kiválasztó folyamatokat.
A Váta tulajdonságai: hideg, száraz, durva, könnyű, változékony, szabálytalan, mozgásban lévő.
A Vata elemei: a levegő és a tér. Mivel a Váta kapcsolatban áll az idegrendszerrel, az állapota gyakran tükrözik a mentális egészségünkön.
Rengeteg Váta energia kering az őszi szezonban, a testünk és tudatunk gyakran túlterheltnek tűnhet, és kibillenhetünk az egyensúlyunkból.
Ebben az évszakban gyakran érezhetjük nyugtalannak és instabilnak magunkat. De míg nem tudjuk megváltoztatni az évszaknak megfelelő időjárási változásokat, addig igenis tehetünk azért, hogy fenntartsuk belső egyensúlyunkat és szembeszálljunk a domináns Váta energia természetével.
Tehetjük ezt megfelelő jóga pózok végzésével, táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal, hogy természetes módon tartsuk féken a Váta dósa túlkapásait.

5 őszi jóga póz

Az ősz folyamán próbáljunk meg kialakítani egy rendszeres jóga-gyakorlási menetrendet. Ez azt jelenti, hogy közel azonos időben gyakoroljunk.
automnEz a rutin segít nyugodttá tegye a kaotikus Váta energiát. A jógagyakorlatok a tüdő és a vastagbél vonalaira és szerveire fejtenek ki hangsúlyos hatást.
Javasolt jógapózok:
Gerinccsavarás ülve, behajlított első lábbal
Háromszög póz kifordulással
Hídpóz
Teve póz
Hős póz
Napüdvözlet, mely felmelegíti a testet
A gyakorlás végén egy hosszabb Hullapóz, hogy stabilizálja a mozgó energiát

Őszi ételek és gyógynövények

Meleg levesek.
A meleg, főtt és lédús ételek előnyben részesítése. Kerüljük a túl sok nyers zöldséget és salátákat, mivel ezek a Vátát provokálják.
A friss gyömbérből, kardamomból és fahéjból készült tea felmelegíti a testet, fokozza a vérkeringést és az emésztést. Nemcsak az előbbi összetevőkből készült tea, hanem más meleg ital is jó.
Gyökérzöldségek fogyasztása, hogy növeljük a kapcsolatot a Földdel.

Édes, sós és savanyú ízek, melyek nyugtatják a Vátát.

Életmód

Fekvés 22 h-kor.

Próbáljunk meg nyolc órát aludni és napkeltekor ébredni.
A következetes, mérsékelt testmozgás szabályozza a Vátát, ami mozgékony természet.
Használjunk neti edényt (orröblítés), hogy segítsen tisztán tartani az orrjáratokat.
Alkalmazzunk olajat a bőrre, hogy ápolja azt. Az olajos kezelés és masszázs csökkenti a Váta érzelmeket (szorongás, depresszió, félelem, idegesség).
Végezzünk rendszeres meditációs gyakorlatot, hogy elősegítse a nyugalmat, az összpontosítást, a földelést a túl aktív Váta energiával szemben.
Gyakoroljuk a jobb orrlyukú légzést: bal orrlyukat elzárjuk a gyűrűsujjunkkal, és a légzést a jobb orrnyíláson keresztül végezzük.
Beszívjuk a levegőt 7 számolásra a jobb orrnyíláson keresztül, bent tartjuk, majd ugyanitt kifújjuk 7 számolásra.
7-9 kört végezzünk.
Ez a légzés növeli a Nap energiáját, amely segíti melegen tartani a testet.

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.