Jóga és fogyás

A fogyáshoz nem elhárítani kell az érzéseinket, hanem békét kötni velük, megtanulni meghallgatni magunkat, szeretni a testünket és megváltoztatni a táplálkozáshoz fűződő viszonyunkat.
DSCF8093hA jógagyakorlás mindehhez nagy segítséget jelent.
Szinte minden második ember fogyni szeretne. Ennek oka esztétikai, egészségügyi, de lehet kulturális nyomás is. Mi rejtőzik valójában a súlyvesztés iránti vágyunk mögött?
A túlsúly társadalmi kirekesztettség érzését kelti. A túlsúlyosak ugyanis kevésbé szépnek és kívánatosnak, valamint gyengébb akaratúnak és kitartásúnak érzik magukat.
Ezért sokan különféle diétákba kezdenek vagy intenzív sportba fognak. A probléma az, hogy a diéták nem, vagy csak egy ideig működnek. Sokszor még rosszabbat tesznek, mert megváltoztatják a test természetes anyagcseréjét, ami súlyos étkezési zavarokhoz is vezethet.

Mi a megoldás?

Megtalálni az egységet és abbahagyni a harcot.
A testünk megtagadása és rosszul kezelése helyett újra kell alkotni a vágyainkkal és természetes igényeinkkel való kapcsolatot.

Hogyan?

Először is tudatában kell lenni annak, hogy a súlygyarapodás mindig az étkezéshez fűződő kettős kapcsolatból ered. Valójában az éhség csillapítása sosem egyetlen célja az étkezésnek.
A táplálkozás a vigasztalásnak egy ősi módja. De hiába eszünk még és még, akkor sem fog szeretetet, biztonságot vagy elfogadást hozni életünkbe.
yoga4Túl sokat vagy rosszul enni, azt jelzi, hogy valami nincs rendben az életünkben.
A súlyod a világhoz fűződő kapcsolatodat tükrözi. Amíg ez nem változik, a súlyod sem fog változni! Amint hanyagolod a diétát, a súlyod visszaáll.
Az érzelmek befolyásolják az étkezési módot: mennyiségileg (többet vagy kevesebbet eszünk), minőségileg (az ételt az érzelmeknek megfelelően választjuk), valamint hatnak a fizikai aktivitásunkra és a felhasznált energiamennyiségre is.
Hatnak arra is, hogy mennyi zsír raktároz el a szervezet.
Célok, cselekvés, önelfogadás, békés érzések, ezek szükségszerűen segítik a fogyást.
A jógikus megközelítés szerint az étkezésnek az egység felé kell vinnie. Az étkezés egy eszköz egy magasabb tudatszint eléréséhez.

Jóga

A jóga pusztán önmagában végezve, minden más életmód-beli változtatás nélkül, nem fog lefogyasztani. Mint ahogy semmilyen más testmozgás sem, amit az addigi életvitelen történő változtatás nélkül kezdünk el folytatni. A test erősödik a mélyizom munka következtében, amikor dinamikus jógát gyakorolunk (Astanga, Vinyasa).
Testünk körvonalai változnak, finomodnak, a test fokozatosan átalakul. A tartás szebb lesz, könnyűnek érezzük magunkat.
Nem okoz gondot a lehajlás, a fej oldalra fordítása, a test határai kitágulnak. Javul az összpontosító, a koncentráló képesség, és még számos pozitív hatást sorolhatnék (a jóga előnyös hatásairól bővebben olvashatsz: itt).
Vannak olyan jógagyakorlatok, amik kifejezetten erősítenek, megdolgoztatják a mélyizmokat. Sőt létezik már olyan mozgásforma is, ami egyesíti a kettőt: a jógát és a fitneszt. A lábra és a csuklóra helyezett súlyokkal fokozzák a jógagyakorlatok hatását. Ez kifejezetten erősít, izmosít.
Az erőnléti edzések erőteljesebben hatnak, mint a jóga, és a fogyás eléréséhez szinte elengedhetetlenül szükségesek.
Ugyanakkor nem, vagy alig fektetnek elegendő figyelmet a nyújtásra, ami hiba. Hiszen a test merevvé válik, darabos mozgást eredményez.
DSCF8176hA két mozgásforma (jóga és erőnléti edzés) együttes alkalmazása igen hatékony a testsúly optimalizálásában.
És természetesen ne hagyjuk figyelmen kívül a megfelelő táplálkozást.
A most divatos táplálkozási irányzatok bármelyikéhez hasra ütésszerűen vagy mások pusztán példáját látva csatlakozni: hiba.
Mindegyik csodát ígér, de egyről nem beszélnek, hogy az étkezés testtípus függő, ami jó X-nek, az nem biztos, hogy jó Y-nak. Nem mindegy tehát, hogy melyiket választod, hiszen nem biztos, hogy azt az eredményt hozza, amit remélsz.
Ezért fontos a testtípusnak megfelelő táplálkozás. (De ez már egy másik cikk témája.)
A fentieken kívül van egy belső tényező is, hogy fogadjunk el magunkról egy új énképet. Az agy sokáig őrzi emlékezetében a régi testmintát, és a test eszerint is viselkedik. Alkossunk magunkról egy új énképet!
Jógaórák, csakrajóga workshopok, érzelmi problémák oldása a fogyáshoz:
renata.kalman@lettudatos.com (Kálmán Renáta 06 30 913 65 76)

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.