Levek fogyasztása, lékúra

Sok helyen olvasunk lékúráról, vagy a gyümölcs- és zöldséglevek rendszeres fogyasztásáról.
Pontokba szedtük, hogy mire is jók:

1. Jó közérzet
DSCF8176hA lékúra helyreigazítja a mindennapi élet túlkapásait. Lékúrát elkezdeni azt jelenti, hogy kizárólag gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, folyékony állapotban. Így a kúra ideje alatt az emésztőrendszer pihen és a gyomor számára rövidebb ideig tart megemészteni az ételt. A növények folyékony formában tartalmazzák a szervezet számára a legjobb tápanyagokat.
A kúra során nincs zsír- és fehérjefogyasztás. A máj könnyebben méregtelenít, a gyomor megtisztítja önmagát, a méreganyagok eltávoznak. Miután vége az első szakasznak – melynek során lehet fejfájás és egy kis fáradtság – hamarosan határtalan energiaérzet tölti el a testet.
2. Félre az étrend-kiegészítőkkel!
Ha szed vitamint, nyomelemet, vagy valamilyen étrendkiegészítőt, a lékúra során ezt nyugodtan félreteheti. Körülbelül 700 g gyümölcs és zöldség fogyasztása naponta fedezi a napi ajánlott bevitelt a vitaminokból, ásványi anyagokból és rostokból. Egy pohár házilag készített gyümölcs- és zöldséglé önmagában egy természetes vitamin-koncentráció.
3. Krónikus fáradtság ellenszere
A napi rendszerességgel fogyasztott citromlé (fahéjjal) segít elűzni a fáradtságot.
Az iparilag előállítású élelmiszerek (kenyér, bolti keksz, instant étel) fogyasztásának drasztikus csökkentése –vagy teljes kiiktatása- eltávolítja a zsírt és az adalékanyagokat.
Emellett a C-vitamin bevitel természetes formában történő növelése szintén jó módszer a fáradtság ellen.
4. Kiló-falók
2011_06010025bMég ha nem is ez a fő cél, amiért belevágunk egy lékúrába, de a kúra során megszabadulhatunk néhány kilótól. A gyümölcsök és a zöldségek jól lakatnak. A gyümölcsben lévő cukor gyümölcs biztosítja a szervezet számára természetes formában a cukrot.
5. Természetes szépségápolók
Fakó bőr, törékeny körmök és a haj? A gyümölcslevek és smoothie-k a legjobb szépségreceptek.
Karotin, C- és E vitamin, polifenolok, ezek jelentősen javítják a fizikai megjelenést és tartalmazzák őket a gyümölcsök és zöldségek. Amit belül csinálnak, az fog kívül is látszani!
6. Javítják az érzelmi egyensúlyt, hatékonyak a stressz ellen
A tányérra helyezett összetevők megválasztása nem csak az általános egészségi állapotra hat, hanem jelentősen megváltoztatja a lelkiállapotot és lelki egyensúlyt is. Magnézium, omega-3 zsírsav, C-vitamin, B-komplex vitamin, ezek az alapvető tápanyagok, melyek felveszik a harcot a stressz és az öregedés ellen.
A vitaminok legfontosabb forrásai a gyümölcsök és zöldségek (A és B-vitamin található a zöld leveles zöldségekben, káposztában, spárgában, spenótban, C-vitamin a citrusfélékben, paradicsomban, paprikában).
Számos tanulmány kimutatta az összefüggést a gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend (500 g naponta) és a jobb érzelmi állapot és általános közérzet között. Egy pohár spenót-zeller-uborka csak jobbnak bizonyul, mint ½ Xanax?
7. A legjobb természetes öregedésgátlók
befozes2A gyümölcsök és zöldségek valóságos antioxidáns-bányák, mert polifenolokat tartalmaznak. Ők azok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy harcoljunk a gyors sejtöregedés ellen, megakadályozzák a szabad gyökök képződését.
Vitaminok, rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás, és máris sokkal szebb az évek múlása!
Ha megnézzük a legendásan hosszú életű népeket, hunzák, okinawa lakói, ott a gyümölcsök és a zöldségek az élelmiszer-piramis legalján helyezkednek el, vagyis fogyasztásukra a legnagyobb hangsúlyt fektetik.
8. Betegség megelőzők – rák
Több száz tanulmány kimutatta a gyümölcsök és zöldségek fokozott és rendszeres fogyasztásának (minimum 400 gramm naponta) előnyeit.
Egyrészt azért, mert ezek fontos forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak, mely szembeszáll a szabad gyökök felhalmozódásával a sejtekben; másrészt, mert ezek fogyasztása csökkenti az elhízást, mely szintén kockázati tényező lehet a rák kialakulásában.
Kapcsolódó cikk: Tisztítás, méregtelenítő italok

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.