Természetes eredetű tisztítószerek a háztartásban

avagy mérgek nélkül tisztára

A tisztító „csodaszerek” feltalálása nagy reményeket vont maga után. Azt várták, hogy e forradalmi újítások megkönnyítik majd a takarítást és elpusztítanak minden mikrobát; egyszóval csak jók lehetnek. A reklámdömping is ezt sugallja: csak ott lehet tisztaság és fertőzésmentes emberi élet, ahol ezeket a tisztítószereket használják.
Használatuk során azonban nemcsak pozitív oldaluk mutatkozik meg, hanem egy sor kellemetlen tünetet is jelentkezik: köhögés, tüsszögés, mélyebb belélegzésük után fulladásszerű érzés, kellemetlen tünetek a bőrön, viszketés (még védőkesztyű használata esetén is).
Arról nem is beszélve, hogy ha a mászni kezdő kisgyerek netalántán „megkóstolja” az előzetesen fertőtlenített padlót, mert ugye a mikrobákat elpusztítani hivatott klór és egyéb anyag az ő szervezetét sem kíméli.
Korunkban egyre több az allergiás megbetegedés: légúti és bőrpanaszok. Ezek kialakulásáért részben a tisztítószerek is felelőssé tehetők
A környezetvédelemre és a maguk egészségére figyelmet fordítók körében azonban újra egyre népszerűbbek a természetes alapanyagú tisztítószerek.
Mielőtt ezeket górcső alá vennénk, tekintsünk vissza kicsit az időben, és lássuk, mivel és hogyan takarítottak hajdanában élt háziasszony-társaink.

Háztartás régen

Azt mondják a takarítás alapeszköze: a víz és a rongy, de ez az alapfelszerelés sem volt ám mindig karnyújtásnyira, hiszen gondoljunk csak vissza azokra az időkre, amikor még nem volt bevezetve a háztartásokba a víz. Akkoriban tehát a takarítás megkezdésének előfeltétele  a víz beszerzése volt, vagyis elmenni a vödörrel a kútra…

Amíg földpadlós lakások voltak, addig elegendő volt egy –általában nyírfavesszőből készített- seprűvel felseperni, majd amikor megjelentek a mesterséges padlóburkolatok (tégla, kerámia, parketta), akkor egyéb munkálatok is bonyolították a padlótisztítást. Sikálás, súrolás, majd fényezőpasztával való vikszolás.
Fényesítésre helyenként méhviaszt használtak, melyet szappannal és más anyagokkal kevertek össze, s így kaptak belőle fényezőpasztát.
Ezenkívül lenolajat, terpentint (tűlevelű fa gyantája) is használtak fényezésre.
A mosás kezdetben a folyónál történt tiszta vízzel, erős csapkodással, egy arra alkalmatos faeszközzel, a sulyokkal. A művelethez kezdetben nem használtak sem szappant, sem mosószert, de a nap erőteljesen fehérítette és fertőtlenítette a ruhaanyagot.
Otthon mosódézsában történt a nagymosás. Általában arra a napra nem iktattak más tevékenységet, sőt az ebédfőzéssel sem bajlódtak, hanem úgy alakították, hogy aznapra jusson az előző nap főzött ételből is.
Mialatt a piszkosabb ruhák áztak az egyik dézsában, addig a másikban a kényesebb vagy kevésbé szennyezett darabokat kézzel átöblítették.
Az erős szennyeződéseket lúgban vagy szódában áztatták.
Mit használtak a makacs foltok eltávolítására?

Zsír és olaj esetén krétaport, pipaagyagot.
A tintafolt eltüntetésére citromlevet, hagymalevet, vagy -kapaszkodjanak meg- vizeletet…
A viaszfolt eltávolítása a következőképpen történt: vászondarabba forró széndarabot csavartak, s a viaszfoltra helyezték, amely felolvasztotta a viaszt.
Ecet- és gyümölcsfoltok esetén tejet vagy citromlevet használtak
Keményítésre, keményítőtartalmú élelmiszereket használtak. Burgonyát, rizst stb. lereszeltek vagy ledaráltak, felfőzték, majd leszűrték. Ebbe a főzővízbe áztatták a keményítésre szánt ruhadarabokat.

Háztartás ma

A mai háztartásokban is minden további nélkül sikerrel alkalmazhatók az alábbi természetes anyagok:
Ecet

A legáltalánosabb, és a legtöbb mindenre alkalmas természetes tisztítószer. Fertőtlenít és oldja a vízkövet.
Mosásnál az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba öntsünk 1:3 arányban kevert 20%-os ecet és víz keverékét. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.
A régi kötött ruha újra puha és rugalmas lesz, ha ecetes vízben öblítjük ki.
Ecetet használhatunk az alábbi műveletekhez is: a fürdőszobában csaptelepek, mosdó, fürdőkád; a konyhában a mosogató, a csap tisztításához langyos vízbe tegyünk egy kevés ecetet, majd egy benedvesített ronggyal töröljük át ezeket.
Festékfoltok eltávolítására is alkalmas (ablak, padló).
A hűtőszekrény takarításához használjunk ecetet vagy szódabikarbónát, elveszik a kellemetlen szagokat és eltávolítják a foltokat.
A hűtőszekrény gyakoribb takarítását fontos hangsúlyozni, mert erre elég ritkán kerítünk sort, annak ellenére, hogy ott is megtelepedhetnek a gombák, például az esetlegesen ottmaradt, romlásnak indult élelmiszerektől.
A mélyhűtő takarítására is érdemes gyakrabban időt szánni. Alapos tisztításra van szükség akkor is, ha valami kiömlött vagy megpenészedett. Fontos, hogy a letisztítás után szárazra kell törölni mindent.
Az ecet képes eltüntetni a gyümölcsfoltokat. A foltra tegyünk ecetet, majd 10 perc múlva öblítsük ki.
Ecetes vízzel ablaküveg; ecet és só keverékével pedig kristálytárgyak, vázák tisztíthatók.
Temetői vázák, vagy amelyben sokáig volt vágott virág szintén ezzel a keverékkel tisztíthatók, szagmentesíthetők.
Festéskor kis tálkába helyezett ecet semlegesíti a festékszagot.

Egy másik fontos, olcsónak mondható környezetbarát tisztítószer: a szódabikarbóna.
Konyhai edények súrolásakor készítsünk szódabikarbónából és egy kevés vízből kenhető  pasztát, s ezzel dörzsöljük át a rozsdamentes edényeket!
Kávé-, teafoltos csészék, bögrék újjászületnek, ha szódabikarbónával dörzsöljük át őket.
A műanyag és a fa vágódeszkák tisztítására használjunk sóból és szódabikarbónából készült keveréket; szagtalanít és fertőtlenít is egyben.
Tisztán tartja a lefolyót, ha időnként egy tasak szódabikarbónát beleöntünk (persze ne gondoljunk arra, hogy csodát tesz, és a teljesen eldugult lefolyót is hibamentesíti.)
Hűtőszekrénybe helyezve egy tálkába szórt szódabikarbóna magába szívja az ételszagokat.
A szemetesvödörbe és más bomlásterméket tartalmazó helyre szórt szódabikarbóna elveszi a kellemetlen szagokat.

Ezüst tárgyakat újra csillogóvá tesz, ha szódabikarbónás puha ronggyal áttöröljük. A megsárgult márványt is életre kelti, ha szódabikarbónával átdörzsöljük.
A szódabikarbóna és víz keverékéből készült pasztával könnyen letakaríthatjuk a vasaló talpára égett szennyeződést.
Szőnyegtisztításnál a kellemetlen szagú foltra szórt szódabikarbóna, néhány óra múlva kiporszívózható.
Fehér ruhák mosásakor az áztató vízbe szórt szódabikarbóna nagyobb fehérséget biztosít. A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként használható.
Mosásnál pedig mosószer helyett, -de inkább annak kiegészítésére- használjunk mosószódát vagy reszelt mosószappant illetve mosódiót.

Makacs foltok?

Folttisztításnál törekedjünk arra, hogy minél gyorsabban lépjünk akcióba és használjuk az adott folttípus eltávolítására alkalmas szert.

Természetes folteltávolító-szerek a következők: citrom, ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax.
Vérfoltot például áztassuk hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal.
Ha viszont már nem friss a folt, keverjünk össze keményítőt egy kis vízzel, és ezt tegyük a foltra.
Viaszfolt eltávolításához tegyük a ruhát a mélyhűtőbe vagy tegyünk rá jégkockát.
A rágógumi esetén cselekedjünk ugyanígy.
Zsírfoltokhoz burgonyalisztet használjunk, vagy szórjunk rá sót (pl. padlószőnyegre).
Penészfoltra öntsünk erős szappanos oldatot és sót, s tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen!
A fentebb ismertetett tisztító- és takarítószerek előnyei: olcsóságuk, könnyű hozzáférhetőségük (a legeldugottabb kis falusi boltban is kaphatók), és nem utolsósorban a már említett környezetre és egészségre gyakorolt ártalmatlan hatásuk.
A tiszta, rendezett háztartás titka a rendszeres takarítás. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy az eszközök időnként elhasználódnak, kefe, rongy stb. A mosogatószivacsot vagy mosogatókendőt cseréljük megfelelő időközönként, mielőtt még kellemetlen szagot árasztana, vagy szétmállana, hisz kórokozók melegágya lehet. Az üvegpoharakhoz ne ugyanazt használjuk, mint a serpenyőkhöz.
Ha mégis ragaszkodunk a boltokban kapható tisztítószerekhez, akkor jó, ha tudjuk, hogy a “növényi nyersanyagból készült” felirat nem garantálja automatikusan a termék környezetbarát összetételét.
Tökéletesen környezetbarát tisztítószer nem létezik, ezért lehetőleg még a “zöld” termékeket is takarékosan kell használni.
Az ideális tisztítószer biológiailag lebomló, nem tartalmaz foszfátot, lebomlása során nem károsítja környezetét. Használata az egészségre nem veszélyes, sem a takarítást végző, sem a takarított helyiségben tartózkodó számára, csomagolása anyagtakarékos, újrahasználható. Ha gépi erővel történik a tisztítás, a használt gép hatékony és energiatakarékos legyen.
Vásárlási tipp: több alkalommal és nagyon jó tapasztalatokkal vásároltam itt: www.zoldbolt.hu

You May Also Like

Egészségtől a betegségig

Moxa

A szervezet megtisztítása: böjtkúra

Fitoterápia – Gyógynövényekkel való gyógyítás

6 thoughts on “Természetes eredetű tisztítószerek a háztartásban”

 1. Kedves Reni,
  nagyon szuper az oldalad! 🙂 Hasznosítani fogom az olvasottakat.
  Ezt a rongy és víz dolgot különben meg tudom erősíteni. Mikor saját háztartásom lett, arra jutottam a gyakorlatban, hogy a legegyszerűbb ha meleg vízzel, és egy egyszerű ronggyal törlöm át a dolgokat, és inkább ezt gyakrabban, mint vegyszert utóbb. Nyílván nem véletlenül lett a mosogatórongynak is ez a neve pl….
  Múltkor meg kipróbáltam az ecetes vizes hűtőtakarítást, teljesen jó eredménnyel, pedig furcsa érzés volt, hogy nem teszek bele “szert”. A penészt is teljesen jól levitte.
  Arra nagyon jó a hypó is különben (mivel klóros), ha bírjuk a szagát.
  Aki nem, annak ajánlom a főleg befőzéskor nagy tételben és filléres áron beszerezhető citromsav-port vízben elkeverve. 🙂
  Puszi!
  Blanka

  1. Kedves Blanka!
   Köszönöm megerősítésedet és hasznos javaslataidat! Tényleg a gyakorlatban, alkalmazás során derül ki, hogy mi mennyire hatékony, az ecet szerintem egy nagyon hasznos és olcsó szer…
   Meg az is fontos, hogy rendszeresen tartsuk karban a lakást, mert csodák nincsenek, például egy soha nem tisztított, sokszorosan odakozmált sütőt nem igen fog helyrehozni semmi.

 2. Szoktam ecetet használni takarításhoz, mosógépbe. Biztos, hogy működik , hiszen már egy mosószer reklám is bújtatott ellen propagandát indított az ecet ellen. Hmm.

  1. Nekem is megjegyezte már a szerelő, hogy nem vízköves a mosógépem és nem a víz miatt, hanem mert időnként üresen átmosom 90 fokon ecettel.

 3. Kedves Lányok, asszonyok!
  Tanácsotokat kérem a következő dologra:
  Nagyon elszúrtam a fehér zoknik áztatását, mivel hypós vízbe raktam őket. Igaz, hogy csudaszép fehérek lettek, de ezt a kellemetlen erős hypós illatot újramosás után sem tudom “kiirtani” belőlük.
  Kérlek benneteket, adjatok tanácsot mit kezdjek ezekkel a zoknikkal? Dobjam ki őket?, vagy van valami közömbösítő megoldás rá?
  Válaszotokat türelmetlenül várom, Zsóka.

  1. szia Zsóka!
   Én ecetes vízbe áztatnám kb. 1 napra. Aztán újramosnám. Írd meg, hogy mire jutottál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Hírlevélre feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.