Veg.hu

Magyarország legrégebbi vegetariánus közösségi oldalának -a veg.hu– elindítójával,  Tari Miklóssal (Tami) beszélgetek.
Ahogy tapasztalom: közösségi oldalak jönnek-mennek. Én magam is több vegetariánus közösségi oldalnak voltam már tagja, amik az idők során eltűntek, megszűntek.

Örömmel látom viszont, hogy a veg.hu maradt, marad; sőt nemrég nagy átalakuláson esett át.
Igazándiból nem egyszerű dolog összefogni a vegetáriánusokat, mivel nagyon sokan sokféle okból követik ezt az életformát. Magáról a vegetáriánizmusról nem sok mindent lehet mondani (eszel- nem eszel), ha nem ezeken az aspektusokon keresztül vizsgáljuk.
Ez a különbözőség néha feszültségeket generál, de arra kell törekednünk, hogy a másik szempontjait is megértsük.
Minek tulajdonítod az oldal stabil fennállását?
Azoknak, akik kitartóan írnak, ill. azoknak, akik kitartóan olvassák
Mikor alakult az oldal?
Az oldal 2004-ben indult, és több hullámvölgyön van túl. A látogatói szám stabil, igaz, régebben magasabb volt.
Mely vegetariánus irányzatok képviseltetik magukat az oldalon?
Mindenféle, a legenyhébb ovo-lakto-tól a legszigorúbb nyers-evőig.
Melyik számlálja a legtöbb tagot?
A nyersevők aktívabbak, az érdeklődők pedig látatlanban is a kevésbé szigorú irányzatokból valók, sőt, szerintem a gondolattal kacérkodók  száma is jelentős lehet. De erre pontos választ nehéz adni.
Az oldal inkább fórum jelleggel működik vagy van lehetőség más módon is véleményt kifejezni, gondolok itt írások, cikkek közzétételére esetleg internetes napló írására?
Az egész rendszer alapja egy fórum volt. Ez lett megtartva, mert sok lehetőséget rejt magában. Nem trendi a mai világban, de nehéz mindig a legújabb dolgok után rohanni.
Mely témakörök a legnépszerűbbek az oldalon?
Sok téma. Amit támogatni kellene az az, hogy ha egy, az életmóddal még csak ismerkedő odatéved, akkor megtalálja a számára fontos információkat. Mindemellett azt látom, hogy nehéz kitartani ma Magyarországon az elveink mellett, és sokan akár több éves vegetáriánus lét után is beadják a derekukat, engednek a családi nyomásnak egy ünnepen, és feladják. Na ehhez kell segítség, hogy az az ember elhiggye, nincs egyedül.
Az országban szervezett vegetarianizmussal kapcsolatos eseményekről, rendezvényekről is lehet értesülni a honlapon?
Van programajánló, étteremajánló. De egy vegetáriánus honlap vagy blog bemutatása is lehetséges, ha valaki az érdekesebb részeket, új írásokat egy-pár mondatban bemutatva belinkeli. Egy a lényeg, hogy a vega életmóddal kapcsolatos legyen.
Szerveztek-e a virtuális téren kívüli élő összejöveteleket, saját programokat?
Voltak, vannak, de nem jellemző. Kisebb csoportok megismerkedhettek a lapon, akik a mai napig tartják a kapcsolatot. Apropó, a régi rendszernél volt ismerkedő- társkereső rész, és annak még nem igazán tudtuk megtalálni az alternatíváját ebben a fórumos rendszerben.
Ha meg kellene fogalmaznod, hogy miért vagy vegetáriánus, mit mondanál?
Erre hadd válaszoljak a kedvenc történetemmel:
A Jelek című filmben az UFÓ-k megtámadják a földet, a főszereplő kisfiú és kislány egy ezzel kapcsolatos könyvet mutatnak az apukájuknak. Arra a kérdésre, hogy milyenek az UFÓ-k, a gyerekek így válaszolnak: vegetáriánusok, mert rájöttek, hogy ez a legjobb életforma
Köszönöm a beszélgetést és további eredményes munkát kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.