Herbáció magazin

Nagy Z. Róberttel beszélgetek, a Herbáció magazin főszerkesztőjével.
Az első számtól kezdve lelkes olvasója és előfizetője vagyok lapotoknak. Melyik évben is indult útjára a magazin? Ha jól számolom akkor ez az 6. év. Örömmel tapasztalom, hogy nem laposodott el a tartalma, és ami ritkaság az ára sem nőtt a duplájára.
Mi a titka ennek a színvonalnak?
Örülök, hogy így gondolod, igyekszünk. A tartalom terén nagy segítség, hogy míg eleinte néhány ember ötleteiből merítettünk időközben többen csatlakoztak hozzánk, és már több mint húszan vannak azok, aki témaötletekkel, vagy kész cikkekkel igyekeznek színesíteni a tartalmat.
Az évek során olvasóközönségünk is nőtt, akik közül sokan küldenek nekünk javaslatokat, ötleteket, olykor kritikákat, ami mind előrébb viszi a dolgot. Az, hogy a lap ára nem nőtt valóban örvendetes, aminek több oka is van. Egyik, aminek a nyomdaipar nem örül, hogy az utóbbi években a technológiák fejlődésének, és a gazdasági válságnak „köszönhetően” a nyomdaköltség inkább csökken, mint nő.
A növekvő olvasószám is jó hatással van az egységnyi lapra vetített költségekre, csakúgy mint az, hogy alapítványként működünk, és munkatársaink önkéntesként, azaz nem fizetésért dolgoznak, hanem a nemes ügyért. Ez most nagyon magasztosan hangzott, de van egy mondás, miszerint ha az ember azzal foglalkozik ami szeret, azt nem érzi munkának. Ezzel mi is így vagyunk, ez a hobbink…
Pár szóban mutasd be kérlek, hogy mely témák köré csoportosulnak a magazin témái!
Lapunk több szempontból is rendhagyó. A címével kapcsolatban az elején voltak viták a működőképességet szem előtt tartó közgazdászok nem tartották szerencsésnek egy nemlétező szó címként szerepeltetését. A herba ugye a gyógynövény, a ció-val kiegészülve ha le akarnánk fordítani e nemlétező szót: „növényezés”.
Végül nem lett baj a különleges címválasztásból. A másik, hogy nincs a lapnak rovatszerkezete. Mindig 12-16 írás kerül bele egy koncepció alapján. Ismert növények ismeretlen, vagy kevéssé ismert felhasználási módjairól írunk, legyenek azok házilag elkészíthető gyógytermékek, kozmetikumok, vagy egyszerűen csak egészséges ételek-italok. Ahogy a mottónk is szól: Kozmetikumok, gyógyreceptek: növényekből házilag…
A szerkesztők is ezeken a területeken tevékenykednek vagy újságírói szemmel közelítenek a témákhoz?
Vannak a csapatban, akiknek eredeti hivatása is közel áll e témához, páran azonban teljesen mással foglalkoznak hivatásszerűen. Tehát a témák felvetése, kidolgozása olyan emberek kezében van, akik már régi érdeklődésükből adódóan elég komolyan foglalkoznak etnobotanikával, ökonómbotanikával, természetgyógyászattal.
Természetesen egy lapnak fenn kell tartania magát, így mind az újságárus, mind az előfizetéses terjesztésben olyan szakemberek is dolgoznak akik e lapot mint terméket szemlélik, és ez alapján hoznak döntéseke, vagy adnak tanácsokat. Ez egyáltalán nem baj, hiszen ha mindenki csak „szerelemből” csinálná, akkor kevésbé lehetne objektíven látni olyan üzleti dolgokat, melyek kellenek ahhoz, hogy ma egy lap működőképes legyen.
Miért fontos számotokra ezeknek a témáknak a képviselete?
Olyan gyógyreceptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, tartósítási technikák ma már a feledés homályába vesző ismereteit kutatjuk, gyűjtjük össze és tesszük közkinccsé, mely a ma embere számára is érdekes és hasznos lehet. Röviden ez a célkitűzés, hogy ne vesszenek feledésbe…
Van-e valamilyen visszajelzés, visszacsatolás arról, hogy melyek a legnépszerűbb témák, mire kíváncsi az olvasó?
Szerencsére rendszeresek a visszajelzések, melyek nagy részét hasznosítani tudjuk a következő számokban, így tudjuk, hogy nagyjából mely területek azok, melyek Olvasóinkat kiemelten érdeklik. Sajnos néha olyan visszajelzés is van, aminek nem tudunk eleget tenni technikai, vagy más okból (fehér legyen az oldalak alapszíne, az előfizetők előbb kapják meg a lapot mint az újságárusok) de többségében megfogadjuk az építő jellegű kritikákat.
Ha jól tudom az egyesületetek működteti, tartja fenn az újságot, mivel foglalkozik még ezen kívül?
Közhasznú alapítványi formában működünk, a fő tevékenység a Herbáció című lap kiadása, emellett tavaly óta egy másik negyedévente megjelenő lapot is kiadunk ez a Mennyit spórolhatok? című, melyben takarékossági és spórolós ötleteket mutatunk be. A Herbációhoz részben kapcsolódóan még foglalkozunk nálunk különlegesnek számító növények kertészeti termesztéstechnológiáinak a vizsgálatával. Erről a lapban nem szokott szó esni, mert a Herbáció alapelgondolása pont ellentétes: abban ismert növények ismeretlen felhasználási módjait igyekszünk bemutatni, mert azok könnyen hozzáférhető növények.
Hol találkozhatunk veletek élőben, vannak-e valamilyen rendezvényeitek?
Önálló rendezvényeink nincsenek, de számos kertészeti-, és egészségnapon szokott standunk lenni. Terv szerint augusztusban ott leszünk a fővárosban a Vegetáriánus Fesztiválon, szeptemberben pedig a Hortus Hungaricus kertészeti rendezvényen.
Mi a megoldás, ha valaki nem nyomtatott formában szeretné lapozgatni az újságot?
Lapunk országszerte kapható a nagyobb újságárusoknál, előfizethető bármelyik Postán. Régebbi számok beszerezhetők alapítványunknál a www.herbacio.hu címen, vagy a 0630 437 8900 telefonon. Digitális kiadásunk a www.heraldpeople.com oldalon elérhető.
Köszönöm a beszélgetést és további ötletekben gazdag, tartalmas lapszámokat kívánok!
Köszönjük, és kíváncsian várjuk minden a téma iránt érdeklődő ötleteit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.