Ízek télire avagy a fagyasztás

Kétségkívül frissen a legjobb és a legegészségesebb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, de mivel nem teremnek nálunk egész évben, ezért érdemes a lehető legkíméletesebben eltenni őket a szűkös hónapokra; befőzéssel (Befőzés természetesen, tartósítószer nélkül), aszalással vagy fagyasztással.
Fagyasztással sokféle zöldség tartósítható, melyet vagy a kertben termesztünk vagy szezonjában kedvező áron vásárolunk meg.
Fontos, hogy a fagyasztásra szánt alapanyag teljesen érett, de ne túlérett legyen! A hibás részeket távolítsuk el.
Menete:

 • Az alapanyagot mossuk meg, csepegtessük le, s hagyjuk felületét megszáradni
 • Amelyeket szükséges, azt  fagyasztás előtt blansírozzuk (pl. zöldbab, zöldborsó)
 • Daraboljuk a kívánt méretűre: karikára, hosszúkás formára vagy adott esetben gyaluljuk le
 • Olyan adagokban fagyasszunk, hogy felhasználáskor ez ne jelentsen nehézséget. Célszerű kisebb mennyiségeket kialakítani, sőt lehet vegyes zöldségcsomagokat is összeállítani azokból az alapanyagokból, melyet egy adott ételbe szánunk.


Blansírozás:
Ennek a rövid hőkezelésnek az a célja, hogy megakadályozzuk az alapanyag romlását, valamint íz- és színváltozását. Egy akkora lábosba, amekkorába a szűrő belefér, vizet forralunk. A megtisztított és megfelelő méretűre feldarabolt zöldségfélét a szűrőbe tesszük, majd a felforralt vízbe tesszük a szűrőt és néhány percig ott tartjuk. Elegendő pár percig melegíteni, ne főzzük meg a zöldséget! Kivesszük és azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább.
Lecsurgatjuk, kihűtjük, majd bezacskózzuk és mehet a fagyasztóba.

Mibe fagyasszunk?
Zacskóba, kis méretű műanyag dobozba vagy tálcára lehet tenni a fagyasztandó
Tegyünk rá címkét, hogy ne kelljen majd találgatni: melyik mit takar.
Tippek:
A cukkinit gyalulva teszem el, a paradicsomot egészben (levesbe illetve „pörkölt” alapnak szejtánhoz vagy szabdzsikhoz), a paprikát félbevágva (leveshez) és egészben tölteni valónak.
A zöldbabot másfél centis darabokra vágva, blansírozás után, a borsót (ha nagyon zsenge, akkor blansírozás nélkül), a gyümölcsöket: meggy, barack, ribizli, szilva, pedig zacskóba téve (gyümölcslevesnek, süteményhez vagy gombóchoz).
A málnát, epret pedig műanyag dobozkákba teszem, mert zacskóban könnyebben sérül.

5 thoughts on “Ízek télire avagy a fagyasztás”

 1. Remek, nagyon egyszerű és nagyszerünek, tartom a megadot leirást, de a kérdésem az, menyi ideig lehet fogyasztoni a házilag fagyasztot élelmiszereket, már mint a zöldségeket:spenot, zöldbab, leveszöldség….s.t.b.! Tisztelettel.!

  1. Kedves Ibolya!
   Úgy tudom, hogy fél évig. Ha közben nem volt tartós áramszünet vagy nem engedett fel a lefagyasztott élelmiszer.

 2. Valaki tud nekem segiteni abba hogyan teszunk el felkesz kajakat es hogyan keszitik el a fagyasztoba?

  1. Én főként zöldség, néha gyümölcs alapanyagot szoktam eltenni. Szezonjában, folyamatosan, ahogy érik. Megmosva, feldarabolva, zacskóba, kis dobozba stb.
   ételt igen ritkán.
   A szilvás gombócot, nudlit szoktam úgy, hogy előre készítek nagyobb adagot, a nudlit felaprítom, a gombócot szintén elkészítem, megformázom, és kis tálcára téve lefagyasztom. Illetve a búzahúst (szejtán), a masszát felszeletelve fagyasztom le:
   https://www.lettudatos.com/hazi-szejtankeszites-tonkolylisztbol.html
   Mire gondoltál pontosan?

 3. Én több mindent szoktam fagyasztva eltenni.
  Nagyobb adag pörköltet, ha főzök, ha nincs időm, csak előveszem. Vagy pl. kifőzött galuskát. Nem szeretem a sok pamacsolást mindig, így általában egy kg. lisztből csinálom, és úgy zacskózom, hogy egy zacskóban, egy adagnyi (ez mindenkinél más) legyen. De megsütöm a kenyeret, kihűlés után feldarabolom (ez is létszám-, és étvágyfüggő), zacskózom, lezárom, és megy a mélyhűtőbe. Mikor látom, hogy fogy a másik, kiveszem, és a zacskóban hagyom felengedni. Semmi baja, a héja is még majdnem olyan, mintha friss lenne.
  Karácsonykor direkt nagy adag töltött káposztát csinálok, mert úgy igazi, és utána szintén adagonként fagyasztom. Általában műanyag dobozban fagyasztok, amikor már megfagyott, átteszem zacskóba, és vissza. Így több helyem marad a mélyhűtőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Hírlevélre feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.