Csicsóka

Most, hogy kicsit felengedett a talaj, elkerült némi csicsóka a földből. A régebben csak „szegények krumplijaként emlegetett” csicsóka közeli rokonságban áll a napraforgóval.

Növekedése elején össze is téveszthetnénk vele, mert nagyon hasonlítanak egymásra, de ha jobban megfigyeljük, akkor látjuk, hogy a csicsóka sárga virágai kisebbek, mint a napraforgóé és később is nyílnak.
A növény hosszú szára több méter magasra is megnő, gumóinak héja sárgás, fehéres. Húsa rózsaszín-fehér. Felszíne erősen göcsörtös, barázdált, ezért nehezen tisztítható.
A csicsóka a legrosszabb minőségű talajon is megél és nagyon terjedőképes. A gumókból oldalhajtások nőnek, s sorra dugják ki fejüket a földből. Meglehet, hogy mire észbekapunk egyszeribe már csak a sok kis zöld feltörekvő hajtást vesszük észre.
Életképessége megakadályozza, hogy a többi növény vagy a gaz elterjedjen a közelében.
Íze édesebb, mint a burgonyáé, magas rosttartalma pedig serkenti az emésztést.

Fontos tulajdonsága, hogy inulint tartalmaz, mely egy rostféle. A bélben magához vonzza a jó baktériumokat, a káros bélflóra tagjait viszont nem táplálja, mert azok a finomított cukor bomlástermékein élnek.
A cukorbetegek és a plusz kilókkal küzdők számára fontos tudnivaló, hogy a csicsóka fogyasztása azért is előnyös, mert az inulin nem emeli a vércukorszintet, szemben a burgonyában lévő keményítővel. Tehát étkezésükben a burgonyát kiválthatják a csicsókával.
Fogyasztása:
Salátaként nyersen lereszelve
Zöldséglevek alkotórészeként: pl. narancs-csicsóka-citrom koktél, alma-csicsóka turmix
Levesként elkészítve
Köretként: csicsókapüré, tepsiben sült csicsóka, csicsóka-lepény
Süteményekben töltelékként: pl. almás pitében reszelt almával keverve
A csicsóka az arra érzékenyeknél puffasztó hatást válthat ki.
Ennek ellensúlyozásaként használjunk köménymagot ott, ahol az étel jellege ezt lehetővé teszi (leves, saláta, lepény) vagy fogyasszunk mellé mentateát.

2 thoughts on “Csicsóka”

  1. Szia Orsi!
   Igen, csak eldugod…. nagyon életképes. Ősszel a legjobb ültetni, de tavasszal is lehet.
   Hamarosan már bújnak ki a kis zöld hajtások.
   A gumókat amúgy ősszel szokás felszedni, de nekünk elég sok bennmaradt a földben. Mikor hajtani kezd, akkor a gumók elsorvadnak, olyankor nem lehet felszedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Hírlevélre feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.