Házi szőlőlé

Tegnap szüreteltünk. A leszedett szőlőt megmostuk, leszemeztük és kis préssel lepréseltük. Prés híján természetesen turmixgép is használható.

Szőlőlé

Hozzávalók:
szőlő kipréselt leve
citromsav (kb. 2 literenként 1 mokkáskanálnyi)


Elkészítése:
Az üvegeket a szokott módon készítettem elő. A szőlőlevet a befőzőlábosban felforraltam, majd tölcsér segítségével üvegekbe öntöttem és a két celofános módszerrel zártam le a tetejét.
Bokor Katalinnál olvastam ezt az eljárást még évekkel ezelőtt, de ma már csak a gyümölcsleveknél alkalmazom, a lekvárok, befőttek esetében fémfedelet használok, mert így jobban megmaradnak.
A két celofános eljárás lényege: a celofánból két négyzet alakúra vágott rész közé nátrium-benzoát kerül. Így a tartósítószer nem érintkezik az élelmiszerrel.
Menete: Az első réteg celofán egyik oldalát kenőtollal megvizezem, majd rárakom -vizes felével lefelé- az üveg szájára. Szorosan rögzítem befőttes gumival. Erre teszek ½ mokkáskanálnyi nátrium-benzoátot, majd a másik celofánnak is megvizezem az egyik oldalát. Itt pedig a vizes oldal kerül felfelé. Ismét rögzítem befőttes gumival.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.