Szőlőlekvár


Elkészítése:
A leszedett, leszemezett, megmosott szőlőből eltávolítottam a magokat. Lecsepegtettem, héjastul leturmixoltam és a befőző lábosba tettem.
Sűrűsödésig főztem (az eddig megszokott lekvárokhoz képest –sárgabarack, eper stb.- a szőlőnek jóval több idő kellett, míg besűrűsödött, talán mert nincs annyi rost benne).
Édesítés: 1 kg szőlőhöz 15 dkg cukrot tettem.
Ezt követően a szokásos befőzési eljárás szerint folytattam az üvegekbe öntést és dunsztolást.
A magokat megmostam, megszárítottam, félreraktam. Megdarálva fogyasztható.

4 thoughts on “Szőlőlekvár”

 1. Már több receptet olvastam, és nem értem miért kell a magokat eltávolítani.A szőlőszemeket tettem oda főzni,miután kezdtek szétesni,egy szűrőn átpaszíroztam, /héj, és mag nélkül / visszaraktam újra főzni, ízlés szerinti cukorral,kb.félórát.Az utólsó 5 percet zselésítővel főztem.
  Egy óra alatt 4 liter finom lekvárt készítettem.Fehér szőlőt használtam, és azért nem főzöm sokáig,mert sajnálom elfőzni a mennyiséget, nem beszélve az időt is sajnálom.

  1. Szia! Ezt még két éve készítettem, jó nagy szemű szőlőből, nagy magokkal 🙂
   A magokkal próba gyanánt egyéb terveim voltak, megőröltem, s megettük (mert antioxidáns). Kétségkívül nagyon macerás a magozás, tehát ez egy egyedi eset volt. Normál esetben én is hasonlóan készítem a lekvárt, ahogy írod, de nem teszek bele zselésítőt. Próbáld ki a kék szőlőt is.

 2. Üdv mindenkinek.Nagyon kiváló recepteket találtam itt ,és hasznosítottam is belőle elég sokat.Olvastam ,hogy az apró magvas gyümölcsökkel elég sokan gondban vannak.Ezért említeném meg a saját megoldásomat.Az elmult évben vettem gyümölcs daráló gépet ( kézi ) ,és azóta nincs gondom az apró magokkal.Gyors ,és hatékony eszköz,bátram ajálhatom mindenkinek ,aki szeret gyümölcsökkel foglalkozni.Itt lehet megtekinteni.http://www.tvproducts.hu/detail.php?id=612.Az oldal kiváló ,és a receptek is fantasztikusak,további sikereket kívánok : László

 3. A szőlőmagot ha ledaráljuk különleges hatása van. Úgy tudom reumára ajánlják. Vira

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Hírlevélre feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.