Vegetarianizmus a vallásokban


Buddhizmus
A buddhisták miért támogatják a vegetarianizmust?
A fő oka az, hogy könyörületességgel viseltetnek más élőlények iránt és nem tudják elviselni, hogy megegyék azok húsát. A karma törvénye kijelenti, hogy egyszer nekünk is el kell szenvednünk gonosz tetteink következményeit. Egy buddhista szútra ezt mondja: A bodhiszattva tiszteli az élő teremtményeket és tudja, hogy komoly következményei vannak annak, ha gonosz dolgokat cselekszik.
A buddhizmusban a könyörületesség fontos velejárója annak a tanulási folyamatnak, melynek célja, hogy jobbá váljunk. Könyörületesség nélkül nem lehetünk buddhisták. A kettő kizárja egymást. Irgalmasnak és együttérzőnek lenni az emberi élet minden területén megmutatkozik; de a legegyszerűbb és legközvetlenebb kifejezési formája ennek a vegetáriánus diéta követése. Ha csupán arra gondolunk, hogy milyen fájdalmas is tud lenni, ha rálépnek a körmünkre, akkor képzeljük el, hogy milyen szörnyű fájdalmat kell elviselnie a vágóhídon az állatoknak, akiket levágnak, megnyúznak és feldarabolnak?
Kereszténység
Jézus az Esszénus béke evangéliumában azt mondja, hogy minden élet Istentől ered és amit Isten adott, azt az ember nem veheti el.
Mindenki, aki a Földön él, egy anyától származik. Ezért, aki öl, az a testvérét öli meg. Tőle pedig a Földanya elfordul majd, elkerülik az angyalok és a Sátán keríti hatalmába testét. A testében lévő elpusztított vadállatok húsa pedig a saját sírja lesz.
Jézus Krisztus, Esszénus béke evangéliuma
Széles körben ismert, hogy Jézus, s a tizenkét apostol mind vegetáriánusok voltak és Jézus korai követői (az ebioniták) is mind azok voltak.  Valójában, az egyetlen agresszív tett, melyet Jézus cselekedett, az annál a templomnál történt, ahol állati áldozatok zajlottak. Jézus kiűzött mindenkit a templomból és felborította a kereskedők asztalait. Azt mondta: kifelé. A házamat az imádság házának fogják nevezni és nem válhat belőle rablók barlangja, nem hullhat ártatlan vér ezen a helyen.
A Biblia nem azt mondja, hogy: ne ölj embert!, hanem azt, hogy: Ne ölj!
Mt 21,12: És beméne Jézus az Isten templomába, és kiűzé mindazokat, a kik árulnak és vásárolnak vala a templomban; és a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatá.
Mk 11,15: És Jeruzsálembe érkezének. És Jézus bemenvén a templomba, kezdé kiűzni azokat, a kik a templomban árulnak és vásárolnak vala; a pénzváltók asztalait, és a galambárusok székeit pedig felforgatá;
Jn 2,16: És a galambárusoknak monda: Hordjátok el ezeket innen; ne tegyétek az én Atyámnak házát kalmárság házává.
Amikor étel nincs, akkor lehet húst enni azért, hogy ne pusztuljunk éhen. De bűnös dolog vágóhidakat fenntartani csak azért, hogy kielégítsék az emberi nyelvet.
A lelki igazság szerint: ne tedd azt másokkal, amit nem szeretnél, ha veled megtennének.
A kereszténység alapvető tanításai az igazság,  a szeretet, a könyörületesség, az együttérzés és a béke.
A Bűnbeesés
A Genezisben az áll, hogy az első bűnt Ádám és Éva követte el, miközben evett a fa gyümölcséből, mely tilos volt számukra.
Csak miután elkövették ezt a bűnt, kezdtek el szégyenkezni amiatt, hogy meztelenek. Ez a példa egy összefüggést tár fel a között, amit eszünk és ahogyan gondolkodunk, azaz étkezésünk hatással van a tudatunkra.
Egy olyan személy, aki Isten iránt tökéletes szeretetet érez, hogyan tudna részt venni bármilyen erőszakos tettben vagy fájdalmat, szenvedést okozni Isten bármely (emberi vagy nem emberi) teremtményének?
Judaizmus
Richard H Schwartz, a zsidók egyik vezetője azt javasolja, hogy váljunk vegetáriánussá, kövessük a Tórát, legyünk könyörületesek az állatokkal szemben, éljünk egészségesen, törődjünk a környezetünkkel, etessük meg az éhezőket.
„A judaizmus azt javasolja a népnek, hogy őrizze meg egészségét, bánjon óvatosan életével. Ezzel szemben az állatközpontú étrend összefüggésbe hozható a szívbetegséggel, a stroke-kal, a rák több fajtájával és más betegségekkel.”
Amíg a judaizmus állatok iránt együttérzésre szólít fel, addig a legtöbb haszonállatot ma a húsáért tartják, szörnyű körülmények között, szűkös helyen, ahol nélkülözniük kell a legelemibb szükségleteiket is.
A judaizmus hangsúlyozza, hogy osszuk meg kenyerünket az éhezőkkel, ezzel szemben a gabona több, mint 70%-a (Egyesült Államok) a vágóhídra szánt állatok etetésére szolgál.
Világszerte pedig évente 15-20 millió ember hal éhen.
A judaizmus egyes kis csoportjai visszanyúlnak Izaiás korának idilljéhez, amikor nincs vérontás és az oroszlán békében élt a báránnyal.
A Talmud bölcsei hangsúlyozzák a környezet megőrzését és annak szennyezésének megfékezését.
A Tóra szerint: Tilos fájdalma okozni bármilyen élő teremtménynek. Éppen ellenkezőleg, az a kötelességünk, hogy megszabadítsuk a fájdalomtól a teremtményeket, még akkor is, ha az nem zsidó.
A Talmud magyarázata szerint kötelesség enyhíteni egy állat fájdalmát vagy megmenteni őt a veszélytől. A Talmud továbbá ragaszkodik hozzá, hogy: „ne egyen vagy igyon senki, csak miután gondoskodott az állatokról”
Dzsáinizmus
India ősi vallásai közül az egyik. Tanításainak alapelve a gondolat és a tett teljes erőszakmentessége. Igazmondás, nem lopás, egyenlő bánásmód fajra, nemre, korra és vallásra való tekintet nélkül. Együttérzés és szeretet minden élőlény iránt, vegetarianizmus.
A dzsáinok a hagyományban a 24. Tirthankarát követik, a mesterprédikátorok sorából, akik az üdvözüléshez vezető útról tanítanak.
A legutóbbi Tirthankara Lord Mahavira volt, aki i.e. 599-527. közötti időszakban élt és prédikált.
A dzsainok úgy tartják, hogy nem csak az ember és az állat él, hanem a föld, a víz, a levegő, a tűz és a növényvilág is szintén érző és élő lények. A dzsáinok számára a szennyezés, a zavargás,  a bántás és a pusztítás erőszakot képvisel, ami bűnös cselekedet.
Szerintük a vadászat a hét komoly bűn egyike. Ez pedig tilos minden dzsáinnak, legyen az szerzetes vagy világi személy. A vadászat tilalma az alapvető kötelessége minden dzsáinnak.
Több ezer évvel ezelőt lettek vegetariánusok a dzsáinok.
Huszonnégy tanáruk –a tirtankarák vagy messiások- mindegyike harcos kasztból származott. Ők mind húsevők voltak, hivatásos harcosok.
Mi történt ezekkel az emberekkel? A meditáció átalakította az egész látásmódjukat. Egy új jelenség vette kezdetét, kifejlesztették a létezés iránti szeretet érzését. Teljesen eggyéváltak az egésszel. A vegetarianizmus pedig csupán egy kis szelete ennek a nagy forradalomnak.
Muszlim
Allah (Isten) mindenhol jelen van, így szelleme bennünk lakik. Ahogy én sem akarnék semmilyen halott állatot az otthonomban ahol élek, így Allah (Isten) sem akar halott állatokat a templomában (a testedben), ahol a szelleme lakik…
A választás, hogy vegetariánus légy, mindig jelen volt az iszlámban. Manapság egyre több muszlim válik vegetariánussá különböző országokban.
„Egy muszlim lehet vegetáriánus. Mindazonáltal nem tilos számára a húsevés.”
Az a hit, mely szerint aki lelki cél elérésért küzd, annak tartózkodnia kell minden állati terméktől, azok megölésétől és megevésétől. Minden élet szent és minden élet Allahtól származik, nekünk pedig nincs jogunk ahhoz, hogy megsemmisítsük azt. Állatokat megölni az élet rombolását jelenti, ezáltal a világegyetem Legfelsőbb Törvényének való engedetlenséget is.
Mohamedtől, a szent prófétától egyszer megkérdezték a társai, hogy megjutalmazzák-e a másvilágon az állatokkal szembeni jóindulatot. Azt válaszolta: Igen, nagyon jelentős jutalom jár minden teremtmény iránti jóindulatért.” (Bukhari)
Vaisnavizmus
Minden vaisnava vegetáriánus, a vallás fő tanítása azt mondja, hogy legyünk könyörületesek az állatok iránt és ne fogyasszuk más élőlény húsát. Az ételt pedig, mely tejtermékekből, zöldségekből, gyümölcsökből, csonthéjasokból, magvakból készült, ajánljuk fel Krisnának.
Hús, hal és tojás nem ajánlható fel, egyes vegetariánusok számára pedig tilos a fokhagyma és a vöröshagyma is. Azt az ételt, amit felajánlottunk Krisnának, prasadamnak nevezik.
Az Ayurveda az a legrégebbről ismert írás, mely biológiával, testápolással, gyógyászattal és táplálkozással kapcsolatos információkat tartalmaz. A Védák az emberi testet isteni ajándéknak tartják, mely egy esélyt nyújt ahhoz, hogy a bebörtönzött lélek megszabadulhasson a születés és a halál körforgásából.  Az egészséges élet fontosságát szintén említi az Úr Krishna a Bhágavad-Gítában (6.16-17).
Óh, Arjuna, nem lehet yogi az, aki túl sokat vagy túl keveset eszik vagy alszik. Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a yoga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni.
Három típusú étel létezik, melyek mindegyike vagy a jóság, vagy a szenvedély vagy a tudatlanság minőségébe tartozik. A legegészségesebbek azok, amelyek a jósághoz tartoznak. Ezek a következők: tejtermékek, gabonák, gyümölcsök, zöldségek. Ezek növelik az élettartamot, megtisztítják a létezést, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget biztosítanak.
Azok az ételek, amik a szenvedély minőségével rendelkeznek, megzavarják az elmét és így írhatók le: túl keserű, savanyú, sós, csípős, száraz vagy forró. Azok az ételek pedig, amik a tudatlanság minőségét bírják, mint például a hús, a hal és szárnyasok, így írhatók le: rothadó, bomló és tisztátlan.
Ezek az ételek csupán fájdalmat, betegséget és rossz karmát eredményeznek.  Az ayurveda szerint az, amit eszel, az kihat az életed minőségére.
Eredeti: www.spoonrevolution.com

You May Also Like

Szakrális nőiség 2.

Szakrális nőiség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.