Szellemi utak, meditáció

A harmonikus létezés harmadik alappillére: a Szellem.
A szellemi síkot olyan útmutatásul szolgáló írásokból, tanításokból való merítkezéssel tölthetjük fel, amely segít önmagunk fejlődésében valamint a világ jobb megértésében is.
Ezek legrégebbi forrásai a Szentírások, melyek lehet, hogy nem ugyanazokkal a szavakkal fogalmazzák meg a létezés alaptörvényeit, de lényegében véve szinte mindegyik középpontjában ugyanaz áll: a világot egy felsőbbrendű energia, Isten alkotta, az emberi lét értelmének, lényegének pedig azt tartja, hogy megismerjük és elérjük Istent.
Természetesen az emberi lét során más feladataink is vannak, teljesen hétköznapi dolgok, s ne úgy képzeljük el, hogy  egész nap visszavonultan Istenről elmélkedünk, hanem úgy, hogy az ismeretek és a tudás fényében vizsgáljuk az életet, a világ eseményeit, s így, összefüggéseit tekintve a dolgok más megvilágításba kerülnek. Ha nem kiragadva  hanem összefüggéseiben szemléljük a dolgokat, vagyis úgy, hogy az események egy-egy korábbi dolog következményeként jelentkeznek, akkor kicsit nagyobb rálátásunk lesz a világra, s jobban megértjük, hogy minden dolognak van következménye, visszahatása.
A káosz helyett pedig összefüggéseket láthatunk, jókat is rosszakat is. Ez persze nem jelenti azt, hogy innentől kezdve nem lesznek problémáink és csupa jóval fogunk találkozni, hanem úgy, hogy szélesebb megvilágításba kerülnek a problémáink, nagyobb viszonyítási alapunk lesz. Rájövünk, hogy ami miatt annyira elkeseredettek vagyunk, nem is a legnagyobb csapás az életben.
A másik, hogy ne azonosítsuk magunkat a testünkkel és a minket körülvevő környezettel. Igyekezzünk megismerni és definiálni önmagunkat, találjuk meg adottságainkat, amivel hasznára lehetünk az emberiségnek. Puszta élvezetekre való törekvés helyett fókuszáljunk a tudatos létezésre, az összefüggések meglátására, az építő dolgok preferálására.
Az egyes vallások  sokszor nem ugyanazokat a gyakorlati elveket javasolják, mert ahogyan az emberek is különfélék, úgy szellemi síkon is több verzió létezik, más és más út felel meg  számunkra. De ennek ellenére sok dologban megegyeznek a vallások tanításai.
Nem várható el, hogy mindenki egy meghatározott vallási irányzathoz csatlakozzék, mert különbözőek vagyunk, úgy is mondhatnánk, hogy mindenkihez más kulcs tartozik. Mint ahogyan más dolgokat kedvelünk, más az ízlésünk, így a hozzánk illő lelki út is más lehet.
Az elmélyülést elősegítheti a meditáció, melynek során a testet tudatosan ellazítjuk, elménket pedig egy adott dologra rögzítjük.
Ennek a befelé koncentrálásnak a célja a lelki béke megtalálása, a lélek valódi természetének, az Önvalónak, a jobb megértése.
A meditációt elősegíthetjük:

légzéssel

mantrákkal (általában az Om szótagnak vagy Isten (Krisna) neveinek zengésével)

vizualizációval, melynek során Istenen vagy a lelki világon szemlélődünk

A meditációhoz tartozó kellékek is különfélék lehetnek:
rózsafüzér, japalánc, imamalom, buddhista tibeti olvasófüzér.

You May Also Like

Szakrális nőiség 2.

Szakrális nőiség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.