Rovarok ellen szelíd módszerekkel

Tavasszal a természet feléledésével megjelennek az apró élősködők is. Amíg házon kívül vannak, nem sok gondot okoznak, de ha megjelennek a kamrában vagy egyenesen az élelmiszerekben, akkor bizony valamilyen hatásos szert szeretnénk találni ellenük. Vegyi védekező szerek, rovarirtók kaphatók ugyan, de ezek az egészségre és a környezetünkre nézve is ártalmasak.
Hangyák
Esős időszakban tömegével lepik el a házat, lakást. Egy huzamosabb időn át fennálló esőzés pedig már nyomós tettekre sarkall, keresgéljük, hogy miként űzhetjük messzire a kenyeres zsák eme hívatlan látogatóit.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hangyák nem szeretik az erős illatú növényeket: pl. a mentát vagy a chiliport.
Csótányok
Városi lakások szinte kötelezően jelen lévő kényszer-társbérlői.
Védekezésül ellenük használjunk bórax és liszt keverékét illetve a liszt és szódabikarbóna elegyet.
Zsizsik
Lyukak a babszemekben, gabonazsákban futkározó apró ormányos rovarok… Ez bizony a: zsizsik.
Az előbb említett két élelmiszercsoportba (gabona, hüvelyes) előszeretettel apró lyukakat furkálnak  illetve a keményítőben tanyázhatnak még.
Ellenük tegyünk babérlevelet az adott élelmiszerekhez.
Legyek
Nyári ebédek idilljét vagy a délutáni szunyókálást zavarhatják meg ezek a szemtelen, ráadásul betegségeket, fertőzést terjesztő rovarok. A szabadon hagyott ételeket is összepiszkítják.
mouche-source_g7sA menta itt is bevethető valamint az eukaliptusz- és babércsokor.
Vágjuk apróra az előbbieket, tegyünk hozzá pár csepp eukaliptuszolajat, majd tegyük szellőző zsákba és akasszuk ki.
Ruhamoly
Talán mindenki tudja, hogy a ruhásszekrények levendulazsákocskái nem csupán illatosítás céljából készülnek, hanem a ruhamoly távoltartására is. A levendula kiegészíthető rozmaringgal illetve borsszemekkel.
Élelmiszermoly
Az élelmiszerek zacskóiban vagy a kamrában röpködve láthatjuk ezeket a többnyire nyár elején megjelenő, igen kellemetlen rovarokat. Sokszor a boltból, mit sem sejtve, a zacskóval együtt hozzuk haza a petéket, melyek egy idő után szárnyas rovarrá fejlődnek. Ha az élelmiszerekben kukacot vagy a már kifejlett lepkét látjuk, akkor dobjuk ki az egészet.
A vásárolt élelmiszereket célszerű otthon dobozba öntve tárolni, s nem a bolti csomagolásban. Azok külső felülete ugyanis kétes tisztaságú lehet.
Nekem az évek során hatékony védelemnek tűnt a cédrusolaj. A polcokra cseppentsünk ebből az átható szagú olajból vagy egy kihelyezett vattacsomóra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Hírlevélre feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.