rss

Hűsítő finomság: a fagylalt

A jeges nyalánkságok tárháza igen széles napjainkban, a hagyományos ízeken kívül már a különféle süteményeket is megalkotják  fagylaltként.

A fantázianeveket viselő gombócokon pedig eltűnődhetünk, hogy miért éppen ezt a nevet kapták.

Kis fagylalttörténelem…

A fagylaltot állítólag egy kövér olasz pék találta fel, aki nagyon izzadt a kemencénél és mindig jégbe hűtött limonádét ivott. Egyszer azonban só került a jégbe, ettől pedig túlhűlt és megfagyott a limonádé. Ez volt az első citromfagylalt!

Más források szerint Medici Katalin találta fel e jeges édességet. Akkoriban úgy készítették, hogy egymásba helyeztek két –ónból vagy bádogból készült- edényt, a külsőbe jeget és sót töltöttek, a belsőbe pedig tejszínt, cukrot, valamint ízesítésnek gyümölcslevet, likőrt, sőt esetenként lekvárt is. A keveréket egy rézkanállal vagy forgó lapáttal kavarni kezdték, miközben tartályát, a belső edényt egy karral folyamatosan forgatták a külsőben.

A fagylalt a XVII. században, az 1660-as és 1680-as évek között indult el hódító útjára. A krónikák megemlítik, hogy XIV. Lajos francia király (a Napkirály) már fogyasztott fagylaltot. Magyarországon a XVIII. század elején vált ismerté.

Ferenc József császár feleségének, Erzsébet királynénak (Sisinek) az ibolyafagylalt volt a kedvence.

Budapesten az első fagylaltozót a Színház téren (mai Vörösmarty tér), a Váci utca sarkán nyitották. A krónika megemlékezik róla, hogy Deák Ferenc esténként ott fogyasztotta kedvenc fagylaltját. Az is igaz, hogy az akkori kritikusok azt javasolták, hogy a „fagylalda” helyett nevezzék a fagylaltozót „bélgörcsdé”-nek…

Ezt a megjegyzést érdemes szem előtt tartani, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy a fagylalt készítése fokozott tisztaságot és odafigyelést igényel!

Alapanyagát tekintve két fajtára oszthatjuk ezt a nyalánkságot: tejes és gyümölcsfagylaltokra.

Sajnos napjainkban főleg az aromák, és mesterséges ízanyagok dominálnak a fagylaltokban (is). Az eperfagylaltnak például köze nincs a valódi eperhez, helyette faforgácsot használnak a készítés során…A többi gyümölcsfagylalt ízét sem a gyümölcs adja, hanem valamilyen más eredetű anyagból (gombák stb.) nyerik.

Érdemes hát házilag kísérletezni a fagylaltkészítéssel, így biztosak lehetünk az összetevők eredetében…

Kugler Géza: Nagy házi cukrászata 78-féle fagylaltot ismertet, köztük olyan különlegességeket, mint például: Angelika fagylalt, Csipke fagylalt, Jázmin fagylalt, Narancsvirág fagylalt, Szarvasgomba fagylalt, Szegfű fagylalt, Tea fagylalt…

Egy kicsivel későbbi időkből származó, nagyanyám kissé viharvert szakácskönyve leírja, hogy mind a fagylaltoknál, mind a parféknál fontos, hogy hűtött tálra, tányérra, pohárba adagoljuk és hozzá piskótát, ostyát, holipnit és jeges vagy jéggel hűtött vizet adjunk. A fagylaltokat tejszínhabbal felspriccelve is tálalhatjuk…

Citromfagylalt

Hozzávalók: 1 l víz, 45 dkg cukor, 5 db közepes nagyságú citrom

A vízben a cukrot a tűzön felolvasztjuk, ha kihűlt, hozzáadjuk a kicsavart citromlevet, megszűrjük, és fagyasztható a citromfagylalt. Készíthető tejszínnel is, ez esetben 2 dl-rel kevesebb vizet veszünk, majd ha kihűlt, 2 dl tejszínt adunk hozzá, fagyasztás előtt.

Málnafagylalt

Hozzávalók: 1 l víz, 45 dkg málna, 45 dkg cukor

A málnát átpasszírozzuk, és az így nyert gyümölcsvelőhöz hozzákeverjük a kihűlt cukoroldatot (a cukoroldat készítését lásd a citromfagylaltnál). Megszűrjük. Ez is készíthető víz helyett tejszínnel, mint a citromfagylaltnál, itt is 2 dl tejszínt használunk a 2 dl víz helyett.
Gyümölcsök és díszítőanyagok hozzáadásával esztétikus és nem utolsósorban finom fagylaltserlegek készíthetők.

Őszibarack Melba

1,5 kg vaníliafagylalt, 1 dl málnaszörp, 5 dkg mandula, 50 dkg őszibarack, 3 dl tejszín, 8 dkg porcukor

A tejszínhabból kemény habot készítünk, porcukrot keverünk hozzá, majd csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük. Az őszibarackot meghámozzuk és félbevágjuk. A mandulát leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját. A serleget előhűtjük.
A serleget kétharmad részig megtöltjük vaníliafagylalttal. Ráhelyezzük az előkészített fél őszibarackot, és meglocsoljuk málnaszörppel. A mandulát metéltre vágjuk. A tejszínhabbal díszítjük a tetejét, majd megtűzdeljük a mandulával. Azonnal felszolgáljuk.

Igen élvezetes olvasni ezeket a finomságokat, de nem biztos, hogy mindenkinek szimpatikus a bennük lévő sok cukor.
Az alábbiakban következzen néhány kalóriaszegényebb változat:

Eperfagylalt

Hozzávalók: 50 dkg eper, 2 dl tejszín, cukor (vagy méz)

A megtisztított és apróra vágott epret kevés vízzel turmixban összevegyítjük.
A tejszínt elkeverjük a cukorral vagy a mézzel és habbá verjük. Az összeturmixolt epret elkeverjük a felvert habbal.
Erre alkalmas edénybe tesszük és mehet a mélyhűtőbe.

Kakaópor helyett használhatunk karobport is. A reformtáplálkozás hívei ugyanis inkább ezt, -a szentjánoskenyérfa magjának őrleményét- részesítik előnyben a kakaóporral szemben, annak hátrányos tulajdonságai miatt.

Csoki/karob fagylalt

5 dl tej
3 evőkanál kakaó- vagy karobpor
cukor ízlés szerint
vaníliarúd

A tejhez adjuk hozzá a kakaó- vagy karobport, keverjük csomómentesre. Tegyük bele a cukrot és a vaníliarudat. Forraljuk fel. Vegyük ki a vaníliarudat. Várjuk meg, míg kihűl vagy állítsuk hideg vizes edénybe. Közben is keverjük meg néhányszor. Fagyasszuk le egy arra alkalmas edényben.

További receptek:

Szeder-sárgabarack fagylalt

Mandulás fagylalt (kulfi)

Banános jégkrém

Nincs HozzászólásSzóljon hozzá
*= required field

*