rss

Csipkebogyó

A csipkebogyónak már a látványa is tetszetős, ahogyan a visszavonulóban lévő természet kopár ágai között messzire virít egy-egy piros bogyókkal teli bokor. Mintha kifejezetten erre az időszakra teremne, hogy számos előnyös tulajdonságával ajándékozza meg a télre készülő szervezetet.

Termése a dér csípése után lesz teljesen érett. A narancssárga színű még nem teljesen érett, érdemes tehát megvárni, hogy színe vörössé váljon.

Előnyös tulajdonságai:

Leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres, mely a szervezet ellenálló képességét növeli a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. De ezen kívül részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben -vagyis az oxidációs folyamatok szabályozásában-, erősíti a vérerek falát és szilárdítja a kötőszövetet.

Tisztítása:

Felhasználás előtt tisztítása a következőképpen történik: a kocsánynál levágjuk a termést, majd félbevágjuk és kikaparjuk a magokat és a szőrös magbelet.

Felhasználása:

A csipkebogyó turmix alapanyagaként is fogyasztható.

Recept: itt.

Télire megszárítva tea készíthető belőle. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, hanem hideg eljárással (áztatással) készítsük! Ellenkező esetben ugyanis C-vitamin tartalma tönkremegy.

Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, de készíthető belőle lekvár vagy szörp is.

A kozmetika ipar is ismeri, magjainak olaját arckrémek készítéséhez alkalmazza.

Nincs HozzászólásSzóljon hozzá
*= required field

*